Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eve får Vivallas unga att lyfta

Dansundervisningen har dragit igång i Vivalla centrum.
Stadsliv följde med på säsongens första träning.

Annons
Eldsjäl. Eve, eller Evelina Redstorm-Perez som är hennes fullständiga namn, leder dansgrupper i Vivalla. Här ses hon längst fram tillsammans med sina elever.

Det är trång, varmt och svettigt. Musiken dånar och dansen är intensiv. Längs med väggarna sitter fler elever och väntar. Salen fylls ständigt på. De som till en början var 40 blir snart fler.

In droppar föräldrar, syskon och kompisar. Några ska bara kolla lite, kikar nyfiket i dörren. Andra ska anmäla sig till dansundervisningen. I mitten står Evelina Redstorm-Perez, eller Eve som hon hellre vill kallas. I två år har hon lett danskurser i Vivalla. Hon har jobbat för olika studieförbund.

Nu är det föreningen Simon Viva som står bakom danskurserna. Men trots att verksamheten är populär, fler än vad som egentligen får plats vill dansa, så har det långt ifrån varit enkelt att få till lokaler.

– Det har varit så himla krångligt och jättemycket fram och tillbaka, säger Eve.

– Först jobbade jag för Bilda och sen med Medborgarskolan men det blev problem med lokalen. Vi hade vattenläcka, ingen luftkonditionering och inte ens en toalett.  Dessutom kunde jag bara ha tio barn i varje grupp. Det skulle innebära att jag var tvungen att kasta ut folk.

Eve lutar sig engagerat fram när hon berättar.

– Jag har ju byggt upp detta, om jag skulle behöva säga nej till barn som kommer hit, då har jag ju gjort det förgäves. Jag ville hitta andra lösningar, bygga ut lokalen. Jag ville jobba för en förening som vill jobba för Vivalla, utveckla området och hitta lösningar. Nu har vi en ny lokal här i centrum och jag tror det blir bra med Simon Viva.

Eve försöker förklara att det handlar om så mycket mer än att bara vara danslärare.

– Jag går ju inte bara in här och dansar. Jag bor ju här, träffar barnen när jag går och köper mjölk. Jag tänker på dem, ser vilka talanger de är. Man kan ju inte bara kasta bort deras talanger för att de inte har råd att gå i dansundervisning för 1  700 kronor per termin nere på stan.

Eve har jobbat hårt för att hålla medlemsavgiften nere. Samtidigt som ungdomarna får dansa får de också en plats att vara på och samlas kring.

Själv har Eve inte gått på någon dansskola.

– Nej, jag hade inte råd, säger hon. Jag dansade

i stället hemma, härmade hur de dansade på tv, lyssnade mycket på musik.

Eve är uppvuxen på en rad platser.

– Vi flyttade runt mycket. Jag är född i Umeå men har bott mest här i Örebro.

Efter att ha hoppat av gymnasiet gick hon till fritidsgården och lånade deras danslokal.

– I början var jag där själv och dansade, sen kom en till, sen två och efter ett tag hade jag 80 elever. Mest tjejer men också några killar, allt från sju år och upp till 20.

Eve och hennes danselever har uppträtt på Vivallafestivalen och Voxfestivalen. Bruck Out familj kallar de sig då.

I somras fick också Eve tillsammans med Mohamed Darwish Vivalla-Lundby-stipendiet.

– Det var en riktig ära.

Varför är det så viktigt att hålla fast vid den här dansverksamheten?– Jag har själv gått med mycket tankar. Man kan ha det med sig hemifrån eller från skolan, och genom dansen får man ut mycket känslor, svarar Eve. Dansen blir något annat än att hålla på med dumheter. Det är viktigt att de här barnen och ungdomarna är engagerade i något. Det är också viktigt att deras självförtroende stärks, speciellt tjejernas, så de vågar ta för sig.

Evelina visar några danssteg för sina elever samtidigt som många tittar på.
Viktigt. - Det här betyder skitmycket för mig. Jag älskar att vara här. Det säger Melissa Röymo, 14 år, som i snart två år har tränat dansa i Vivalla. Melissa syns längst till höger på bilden.

Evelina Redstorm-Perez

Namn: Evelina Redstorm-Perez, kallas för Eve.

Ålder: Fyller 23 år i oktober.

Bor: Vivalla.

Gör: Håller i danskurser i Vivalla för föreningen Simon Viva.

Eve om sitt efternamn: ”Redstorm kommer från min styvpappa som är iranier men som bott mycket i USA och därför tagit sig ett engelskt efternamn. Perez är från min riktiga pappa som är från Chile. Och mamma är svensk och finsk.”

Mer läsning

Annons