Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experimenterar med nål

Allt fler köper utrustning på internet för att tatuera sig. Men det finns skäl att tänka sig för innan man börjar dekorera sin egen eller andras hud hemma i köket. Dels på grund av infektionsrisker, dels på grund av resultatet.

Annons
Tankeställare. Det är en teknik att tatuera folk. Bara för att man kan rita är det inte automatiskt att man är duktig på att tatuera, säger Daniel Halén på Waterproof Tattoo i Örebro.

För ett par tusen kronor går det att köpa tatueringsutrustning. Intresset är stort och allt fler köper grejor och sätter igång att experimentera med nål och färg på sig själva och andra.

– Jag började med att tatuera mig själv. Jag menar den personen som tatuerar är det inte mycket att säga om. Man får börja någonstans. Det bästa är om man får hjälp och stöd av någon som vet vad det handlar om, och då är det bästa sättet att gå via lärling, säger Daniel Halén på Waterproof Tattoos i Örebro.

Kompispris inget bra val

Han tycker däremot att den som ska ha en tatuering ska vara kräsen vid valet av tatuerare. Att ta kompisen för att det är billigt är inget bra val.

– Det är ändå något som ska sitta i resten av livet och inte bara en frän grej som alla andra gör. Det är permanent. Det är lätt att man inte tänker på det, säger Daniel Halén.

Det händer att folk med misslyckade hemmatatueringar kommer in till dem på Waterproof Tattoos.

– Det är en teknik att tatuera folk. Bara för att man kan rita innebär det inte automatiskt att man är duktigt på att tatuera. När man börjar som professionell tatuerare är man lärling i tre år, säger Daniel Halén.

Färg som inte sätter sig

Att köpa via internet kan också vara vanskligt på grund av att man inte vet vilken kvalitet färgen håller.

– Jag har inte hört att det är skit i färgen så att man blir sjuk, utan det är kvaliteten som kan vara sämre. Det är inte roligt att bli tatuerad i fyra timmar och efter fyra veckor syns det knappt för att färgen inte sätter sig, säger han.

För alla seriösa tatuerare är en god hygien i lokalen och under tatuerandet grundläggande.

– Jag måste säga att infektionsrisken är väldigt liten i ögonblicket du tatuerar. Det viktiga är skötseln efteråt. Om personen inte kan informera om hur man ska sköta det är risken större för en infektion, säger Daniel Halén.

Aldrig i ett kök

Men det räcker inte med en steril arbetsyta.

– Det som är runt omkring dig är viktigt. Vi skulle aldrig komma på tanken att sitta i ett kök. De finns massor av grejer som kan skapa en infektion. Man ska vara medveten om det, säger Daniel Halén.

Mer läsning

Annons