Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expert om ATS-domen: ”Tingsrätten tolkar lagen fel”

Falska tidrapporter är ett bidragsbrott. Det anser Stig Orustfjord, som var expert i utredningen bakom bidragsbrottslagen och tills nyligen försäkringsdirektör på Försäkringskassan.

Annons
Ifrågasätts. Tingsrätten i Örebro friade samtliga de 17 personer som var åtalade för brott mot lagen om bidragsbrott. Två personer                           blev dock fällda för andra brott.Arkivfoto: Aline Lessner

Han menar att Örebro tingsrätt misstolkat bidragsbrottslagen när den frikänner trots rader av bevis för att falska tidrapporter lämnats in till Försäkringskassan på assistans som aldrig utförts.

Enligt åtalet har över 100 falska tidrapporter fabricerats i ATS Assistans-härvan. Ett 20-tal personer uppgavs felaktigt ha utfört assistans åt olika brukare. Vissa påstod sig vara omedvetna om att deras namn satts upp på tidrapporter.

Ett tiotal personer åtalades för grova bidragsbrott, däribland bolagets ägare, och några för medhjälp. I nästan samtliga fall godtog tingsrätten åklagarnas påståenden om falska tidrapporter. Ändå fälldes ingen enda för bidragsbrott, som var åtalets huvudpunkt.

De åtalade har påstått att någon annan, oklart vem, utförde assistansen i stället. Tingsrätten anser att det var åklagarens uppgift att motbevisa detta påstående, vilket inte skedde. Därmed får man utgå från att assistans utfördes och då har ingen ersättning betalats ut felaktigt, resonerar rätten.

– Den tolkningen förvånar mig, säger Stig Orustfjord. Då blir all kontroll från Försäkringskassan i praktiken omöjlig. Tidrapporterna har varit grundbulten i kontrollsystemet.

– Om man skulle tvingas godta att assistansen utförts av någon annan än den som står i tidrapporten uppstår frågan: Av vem? Och hur ska man veta att det betalats skatt och arbetsgivaravgifter?

Om tingsrättens dom skulle bli rättspraxis faller hela kontrollsystemet, menar Stig Orustfjord, som utgår från att domen kommer att överklagas.

– Hela tanken med bidragsbrottslagen var att det behövdes enklare regler än vad som gäller för bedrägeribrott, där flera kriterier ska vara uppfyllda. Den grundläggande tanken var just att den som lämnar en felaktig uppgift gör sig skyldig till bidragsbrott. Det var själva idén med lagen.

Intresseföreningen för Assistansberättigade, IfA, är språkrör för många brukare i landet som beviljats personlig assistans. Ordförande Vilhelm Ekensteen betonar att IfA tar avstånd från allt missbruk av reformen.

– Den överväldigande majoriteten assistansberättigade har inget alls med detta att göra men blir förstås ändå lidande.

– Jag kan bara uttrycka min spontana förvåning över domen och min förhoppning att den inte innebär att avsiktliga bedrägerier slipper undan. Men vi har inte resurser att själva analysera domen, det ansvaret ligger ju på de rättsvårdande myndigheterna.

LÄS OCKSÅ:

ATS-vd döms till två års fängelse

Mer läsning

Annons