Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experten: Örebro som "huvudstad" mer en slogan 

– Det är mer en slogan än något som är påvisbart. Det säger Tommy Lyxell, språkvårdare i svensk teckenspråk vid Institutet för språk och folkminnen när han på onsdagen deltog i en paneldiskussion i Rådhuset i Örebro.

Annons

Till paneldiskussionen kom cirka 100 inbjudna personer, åhörare , politiker från Örebro kommun, Region Örebro län, organisationer och företag. Mötet live-streamades på både svenskt teckenspråk och internationellt teckenspråk så intresserade kune ta av det som sades.

Tommy Lyxell vill inte placera Örebro på något slags topplista över städer i Europa som teckenspråkiga bor och arbetar i.

–Det det med ”Europas bästa” är svårt att säga vad det innebär då ingen av oss har fått en definition på vad man menar med bra eller bäst för teckenspråkiga Dock är det en bra avsiktförklaring. I Örebro finns mycket som kan förbättras, utvecklas. Jag tänker då främst på skolan. Och här gäller det då att Region Örebro län, Örebro läns landsting, Örebro kommun och Örebro universitet samverkar kring en specialpedagogik för döva barn och ungdomar. Det är nödvändigt att skapa goda förutsättningar så tidigt som möjligt, redan i förskolan, eftersom det är i den åldern som de utvecklar sitt språk, sade Tommy Lyxell.

Han anser också att en ren konkret förbättring vore om ökad stöd gavs till hörande föräldrar med döva barn och hörande barn med döva föräldrar.

– Det är samhällets ansvar att se till så att döva och deras anhöriga kan utveckla teckenspråketspråk. Viktigast är att avsiktförklaringen betyder något i praktiken för döva, förklarade Tommy Lyxell. .

Mer läsning

Annons