Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expolisen sågar myndigheten: "Har inte ork eller resurser"

Polisens före detta presstalesman Göran Gunnarsson tycker att polisen brister när det kommer till att informera media och allmänheten när något händer.

Annons
Göran Gunnarsson, före detta presstalesman hos polisen, är i dag kritisk till myndigheten.

Det är tio år sedan Göran Gunnarsson gick i pension. I lika många år arbetade han som presstalesman för Örebropolisen.

– Jag värnar om polisen. De gör mycket bra, men det kommer sällan fram. Polisen får mycket skit och det beror på den bristande tillgänglighet som råder i dag. Jag är bekymrad, säger han.

Efter midsommarhelgens bristande information från polisen bestämde han sig för att belysa problemet.

– Jag vill väcka polisledningen, så att vi får någon lösning på det här.

Gunnarsson sitter på altanen och blickar ut mot trädgården. Han kan själv inte riktigt förstå varför polisens information brister. Han panorerar över den nyklippta gräsmattan med blicken, men kan inte hitta någon lösning.

– Grundbudskapet måste vara att polisen ska vara öppna och informera, inte att de ska vara slutna och stängda, det är då det blir fel. Men det är svårt, det är det. Den gångna midsommarhelgen var tumultartad. Det ryktades om ett styckmord i Askersund, men polisen kunde ingenting bekräfta. Ännu ett misstänkt mord inträffade strax innan helgen, men polisen var förtegen även kring det.

Under stora delar av helgen var polisen okontaktbar, och bristen på information skapade frustration och spekulationer, inte minst på sociala medier.

– Det går inte att jobba 8-17 som presstalesman för polisen, det är meningslöst. Jobbet kräver att man är tillgänglig dygnets alla timmar.

Göran Gunnarsson menar att mediatrycket är sådant i dag att man inte kan vänta med att informera. Medierna vänder sig då till någon annan, och då kan det lätt bli fel.

– Som presstalesman ska man dels verka för att avlasta den operativa ledningen, men också göra sig intressant för media så att de anhöriga får vara ifred.

Han är väl medveten om de svåra avvägningar man står inför som presstalesman. Vikten av att allmänheten blir informerad vägs mot den förundersökningssekretess som är nödvändig.

– Men jag kan tycka att polisen gör det väl enkelt för sig när de kryper bakom förundersökningssekretessen. Öppenhet ger den största trovärdigheten.

Gunnarsson tror att det rör sig om ett systemfel, som han hoppas kommer att ses över när polisen genomför sin omorganisering vid årsskiftet.

– Man har inte ork eller resurser eller så tycker man inte att det är speciellt viktigt att hålla den här servicen till media. Men då har man inte förstått sitt samhällsansvar, tycker jag. Allmänheten har rätt att få veta vad som händer.

Hur tycker du att informationen från polisen fungerar? Diskutera genom att kommentera artikeln.

Mer läsning

Annons