Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extremt sällsynt fågel skådad i Örebro

Här syns den extremt sällsynta jungfrutranan i Örebro – det trettonde fyndet någonsin i Sverige. Nu kan den skådas ute vid Kvismaren.– Den är väldigt ovanlig, säger Kent Halttunen från Närkes ornitologiska förening.

Annons

Fyndet är det senaste på fem år i Sverige sedan den syntes i Orsa i Dalarna 2009. I Närke har den dock inte skådats sedan 1992, också då vid Kvismaren. Nu har den synts till ute vid Kvismaren där den upptäcktes på onsdagskvällen.

– Det är ju lite roligt att den har synts tre gånger av 13 ute vid Kvismarenområdet. Eftersom den är så ovalig så är det många som har åkt från hela Sverige för att se den, säger Kent Halttunen.

Jungfrutranan lever normalt sett långt österut i områden runt Kaspiska havet. Den är något mindre än den vanliga tranan med mörkare teckning på huvud och hals.

– Det är ju en ganska stor fågel. Den sveper in över Sverige och har inte synts någonstans och så landar den vid Kvismaren.

På torsdagsmorgonen lyfte tranan och tog en kort tur till Frövisjön utanför Västerås. Sedan kom den tillbaka till Kvismaren och har sedan dess varit synlig varje dag.

– Vi förmodar att det är samma exemplar, det vore rent sensationellt om det var två exemplar.

Första gången jungfrutranan skådades var också i Närke, då i Asker 1857. Det exemplaret finns uppstoppat på det hotade biologiska museet på Karolinska skolan.

– Den som inte kan se den vid Kvismaren får hoppas att biologiska museet blir uppackat någonstans i Örebro, säger Kent Halttunen.

Mer läsning

Annons