Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få besked om politiken

Rudbecksskolans framtid är en fråga där S och KD gått till val med helt motsatta ståndpunkter. Men på förmiddagens presskonferens gavs få konkreta besked om politiken.

Annons
Lennart Bondeson (KD), Lena Baastad (S) och Rasmus Persson (C) ska styra Örebro de kommande åren.

Det har gått många rykten om vilka partier som ska styra ihop efter omvalet i Örebro för tre veckor sedan. På dagens presskonferens gavs beskedet: Örebro kommun ska styras av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna de kommande tre åren. Men vilken politik de ska driva fick örebroarna inga besked om.

- Vi återkommer till vilken plattform och vilken gemensam politik som vi ska driva, sade Lena Baastad (S).

Inte samarbete med VKommunalrådet Lennart Bondeson (KD) sa att de hade två tydliga krav för att sätta sig vid förhandlingsbordet. De ville inte förhandla med Vänsterpartiet och de ville behålla vårdnadsbidraget. Båda de kraven gick Socialdemokraterna med på.

Även kommunalrådet Rasmus Persson (C) betonade att de inte vill samarbeta med Vänsterpartiet eftersom ”vi står för långt ifrån varandra”. Han nämnde bland annat valfrihetsfrågorna. Centerpartiets krav i förhandlingarna har varit att införa valfrihet inom äldreomsorgen, vilket Socialdemokraterna har gått med på.

Vagt om RudbecksskolanFör Socialdemokraterna har Rudbecksskolan varit en viktig symbolfråga inför valet. Där har Kristdemokraterna och Socialdemokraterna haft motsatta åsikter i valrörelsen. Medan Lennart Bondeson (KD) var tydlig med att Rudbecksskolan ska läggas ner lovade Socialdemokraterna att riva upp nedläggningsbeslutet och göra en ny utredning.

Vid dagens presskonferens var beskeden kring Rudbecksskolan vaga.

- Det där är frågor som vi måste lösa, sa Lena Baastad (S).

- Men vi hade inte suttit här om vi inte trott att vi kunde lösa de frågor vi gått till val på, tillade Rasmus Persson (C).

Lennart Bondeson (KD) gjorde en lång utläggning där han förklarade att ”allting har sin tid och ”vi har varit fastlåsta i retoriken”, men nu när man ser till helheten ”kommer vi lösa frågan på att bra sätt”.

Men har inte elever och personal rätt att få besked innan terminen är slut?- Om man utgår från det beslut som gäller så ska ju verksamheten på Rudbecksskolan vara kvar nästa läsår också. Det vi inte har varit överens om är vad som ska hända efter 2012 och det behöver man inte lämna besked om i dag, sa Lennart Bondeson (KD).

Då är ni inte överens ännu?- Vi har ju sagt att vi inte är överens om allt, men vi är överens om att vi ska lösa frågan, sa Lennart Bondeson (KD).

Ska biblioteket flytta ut ur Borgen nu i sommar?

- Lika tydlig som Lennart har varit med vårdnadsbidraget, lika tydlig som Rasmus har varit med LOV (lagen om valfrihet inom äldreomsorgen), lika tydliga har vi varit med att Rudbecksskolan ska vara kvar. Och sedan så återkommer vi om detaljerna, svarade Lena Baastad (S).

Sedan var presskonferensen slut. Vilken politik som partierna ska driva tillsammans presenteras först nästa fredag, den 17 juni.

- Det hade förstås varit önskvärt med besked, men det får vänta, sa Lena Baastad (S).

Rasmus Perssons ord sammanfattar ganska väl budskapet från de tre partierna som i valrörelsen stod långt ifrån varandra, men som nu alltså ska hitta en gemensam politik för Örebro kommun:

- Det vi egentligen presenterar i dag är: Ja, vi litar på varandra.

Så fördelas maktposterna mellan partierna:

Socialdemokraterna: Kommunstyrelsens ordförande, ordförande i programnämnd barn och utbildning, ordförande i programnämnd samhällsbyggnad

Centerpartiet: Ordförande i programnämnd social välfärd

Kristdemokraterna: Kommunalråd med ansvar för tillväxt och näringslivsfrågor, Vuxam, integration, forskning, klimatfrågor.

Det nya styret börjar gälla den 31 augusti.

Mer läsning