Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få vågar komma ut som transpersoner

Allt fler transpersoner väljer att gå i Prideparaden. Frågor som rör transpersoner blir också allt hetare för varje festival som går, berättar transvestiten Tinahåkan Jönsson.

Annons

– Tyvärr är vi fortfarande få som är öppna med vår läggning. Men sedan jag kom ut år 2005 har antalet som är öppna med det ökat, säger Tinahåkan Jönsson, ordförande för FPES, Full personality Expression Sweden. Han/hon berättar att cirka 30 transpersoner kommer att gå i lördagens parad i en egen klunga.

– Som transperson känner man sig utsatt och delvis utanför, det är kanske därför vi väljer att gå tillsammans. Men vissa går också bland andra grupper så det är svårt att uppskatta det exakta antalet, säger Tinahåkan Jönsson.

Större acceptansHan/hon berättar att antalet transpersoner som är med i Prideparaden ökar varje år, något han/hon ser positivt på – ett bevis på att samhället har fått en större acceptans för transpersoner. Dock finns det fortfarande ett stort antal personer i landet som inte vågar komma ut, menar han/hon.

– Jag brukar säga att alla har en transperson i sin närhet, de vet bara inte om det då den som vill dölja det gör det väl. Du känner också en, säger Tinahåkan Jönsson.

Eventuell lagändringUnder veckan som har gått har diskussionen kring tvångssteriliseringar av transsexuella varit het på Pridefestivalen. Det handlar om en nästan 40 år gammal lag som tvingar den som vill byta kön att sterilisera sig. För ett år sedan la Socialstyrelsen fram ett förslag om att lägga ner den lagen. I juni sa KD-ledaren Göran Hägglund nej till en lagändring. Sverigedemokraterna är också inne på KD:s linje. Men i riksdagen är det många som är för en lagändring och i höst kan den lagändringen bli verklighet.

– Vi hoppas verkligen på det. Jag tycker att det är genant för ett land som Sverige att fortfarande ha en sådan lag. Varje år ansöker 50 till 60 personer om könsbyte, säger Tinahåkan Jönsson.

Mer läsning

Annons