Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket är positiv till förslaget

 – Det är bra, speciellt på gymnasiet som förberedelse för arbetslivet, säger Svante Tideman kommunombud på Lärarnas riksförbund om att redovisa ogiltig frånvaro i betygen.

Annons

Att redovisa ogiltig frånvaro är alltid positivt tycker Svante Tideman. Han menar att det är en bra framförallt på gymnasienivå då man får förbereda sig för ett yrkesliv där arbetsgivaren vill att man ska komma till jobbet varje dag man är frisk.

– Jag ser bara fördelar med att ogiltig frånvaro redovisas men det är viktigt att det bara är ogiltig frånvaro och inte sådant man inte kan rå för som sjukdom, säger Svante Tideman.

Han pekar också på att det skulle göra att det får konsekvenser om man inte kommer till skolan. Konsekvenser som han tycker fattas nu.

– Nu händer det inget förrän man har över 20 procent frånvaro, då får man inget studiebidrag så det är vanligt att elever går och kollar hur många procent de är uppe i och om det är under 20 så kan de räkna ut hur många fler timmar de kan missa innan något händer, säger Svante Tideman.

Han tror att om man vet att en arbetsgivare kan se i betygen hur mycket man har varit borta så är man inte borta från lektioner utan anledning.

– Dessutom är det bra att föräldrarna får se hur mycket deras barn har skolkat, säger Svante Tideman.

Mer läsning

Annons