Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket besökte Elgströmska

Artikel 4 av 51
Elgströmska huset
Visa alla artiklar

Fackförbundet Kommunal var på torsdagseftermiddagen vid Elgströmska huset för ett möte med medlemmarna.

Annons

- Det är personalen som vill att vi ska vara med på deras APT, arbetsplatsträff, berättade Britt-Marie Balaj, ordförande för Kommunal i Örebro.

Både Kommunal och Vårdförbundet har lagt varsitt skyddsombudsstopp på arbetsplatsen.

- Vårt stopp fortsätter tills Arbetsmiljöverket häver det, säger Britt-Marie Balaj.

Ert stopp innebär att sjuksköterskorna inte får delegera arbetsuppgifter till era medlemmar, som att dela medicin och lägga om sår. Varför det?

- Det handlar egentligen inte om att dela medicin utan att vi var tvungna att göra något för att arbetsgivaren ska förstå allvaret i det här. Vi var till slut tvungna att göra en markering utifrån hela arbetsmiljön.

Strax före klockan 13 meddelade Arbetsmiljöverket att de inte kommer att åka ut till Elgströmska under torsdagen.

- Jag har haft samtal med arbetsgivarens HR-avdelning och de vill inte koppla in oss. De vill lösa det här själva med skyddsombuden, berättar arbetsmiljöinspektör Maria Lundvall Sundh.

Vad händer nu?- Om de inte kommer överens då får arbetsgivaren ta en förnyad kontakt med oss.

Vårdförbundet har på torsdagsmorgonen gjort ett skyddsombudsstopp på äldreboendet Elgströmska huset. Na.se berättade på onsdagskvällen om den extrema arbetsbelastningen hos sjuksköterskorna på boendet. Med utgångspunkt från det infördes skyddsombudsstoppet klockan 8 i morse.

- Stoppet började gälla klockan åtta, men vi fortsätter jobba med frågan. Vi har inte fått någon kontakt med Arbetsmiljöverket ännu och har inga ytterligare besked, säger Sahra Strandberg, avdelningsordförande på Vårdförbundet i Örebro.

Under dagen kommer Vårdförbundet finnas på plats på Elgströmska.

- Vi kommer åka ut dit till lunch. Bland annat för att träffa våra medlemmar och se till att de får rast, säger Sahra Strandberg.

På förmiddagen avblåstes det möte som varit planerat sedan tidigare mellan facken och arbetsgivaren. Några nya kontakter har inte inletts. Charlotte Näsström Morén som är presschef på Attendo meddelar att man från arbetsgivarens håll har tagit in extra sjuksköterskor som ska täcka upp på arbetsplatsen.

Alla artiklar i
Elgströmska huset
Annons