Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket: För lätt smita från böter

Nu höjs röster för kraftigare tag mot fuskande lastbilschaufförer.
– Det borde ställas lika höga krav på alla. Då skulle vi få säkrare trafik, säger Sebastian Cabander, vd på Närkefrakt.

Annons

Han anser att utländska chaufförer har alldeles för lätt att smita undan böter.

– Jag tror att vissa utländska chaufförer lever under mer pressade förhållanden. De kan även utnyttja att köra längre än lagstadgade kör- och vilotider trots att det bryter mot reglerna. Många kommer från svåra förhållanden och en del missbrukar kör- och vilotider på grund av pressen.

Lätt att smita

Enligt honom är det för lätt för utländska lastbilschaufförer att smita från böter och straff, genom att helt enkelt lämna landet.

– De vet att de kan tänja på reglerna. Vi borde ha tuffare regler i Sverige, liknande de som de har i Tyskland. Där ’klossas’ lastbilarna när de bryter mot lagen. Det innebär att de inte kan åka förrän myndigheterna har utrett dem eller de betalt sina böter, och vi konkurrerar därför inte på lika villkor säger Sebastian Cabander. Mikael Bertilsson, skyddsombud på Transportarbetarförbundet, tror inte att ett hårdare regelsystem är lösningen på problemet.

– Det kanske vore bra med ett system liknande det i Tyskland. Men jag har lite svårt att se att det skulle fungera här. Kanske är det bättre med alkolås i stället.

Mer läsning

Annons