Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket kritiskt motplaner på rökförbud

Örebro kommun planerar att införa rökfri arbetstid. Det innebär att kommunanställda bara skulle få röka på lunchrasten. Men SKTF:klubbens ordförande Jan O Andersson är kritisk till underlaget.

Annons

- Enkäten ger ett sken av att kommunen har medarbetarna med sig, men man har bara frågar cheferna om vad de tror att medarbetarna tycker.

53 procent av cheferna har svarat att medarbetarna skulle vara positiva, 36 procent negativa och drygt tio procent svarar "vet ej".

- Arbetsgivaren vill ha ett rökförbud, men vill de veta vad personalen tycker så kan de skicka ut en anonym enkät. Då får de ju ett tillförliligt resultat.

Uppsägningar?

Som fackligt förtroendevald ser Jan O Andersson även stora problem med den tänkta modellen, där en ordningsregel ska stadga att arbetstiden, inklusive pauser, ska vara rökfri för medarbetarna.

- Hur ska den efterföljas? Ska vi ha ett angiverisystem eller? Och den som bryter mot en ordningsregel kan bli uppsagd - är det skäligt?

Alla fack bakom

Jan O Andersson kan däremot tänka sig en kompromiss, med regler för rökning i kommunen som allmänna rekommendationer. Han tycker också att det behöver vara ett förslag som samtliga fack vill ställa sig bakom för att det ska bli bra.

Nu ser Jan O Andersson en risk att rökförbudet kan användas som en förevändning att bli av med personer som kommunen ändå vill bli av med. Han ser också en jämställdhetsaspekt , eftersom fler kvinnor än män i kommunen har jobb där deras eventuella rökpauser kan övervakas.

Örebro kommun planerar att införa reglerna om rökning till januari 2011.

Mer läsning

Annons