Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fackliga förhandlingar inledda: "Har det jättejobbigt"

Facket och kommunen har haft en första träff med anledning av missförhållandena på Ädelgården.– Våra medlemmar har det jättejobbigt nu, säger Britt-Marie Balaj, Kommunals sektionsordförande i Örebro.

Annons

Äldreboendet Ädelgården i Varberga har lex Sarah-anmälts två gånger på relativt kort tid. Gamla ska inte ha fått duscha på flera veckor, och munhygienen ska ha misskötts. Dessutom ska hela äldreboendet har lämnats obemannat under en tid i augusti. Det här har NA berättat om i tidigare artiklar.

Kommunen ser allvarligt på det som hänt och flera anställda har omplacerats. Men det räcker inte med det. Nu har man också meddelat att man kommer ta till arbetsrättsliga åtgärder. I dag startade diskussionerna mellan facket och arbetsgivaren.

– Vi har bara haft en första träff med arbetsgivaren, vi har inte kommit till några förhandlingar än, säger Britt-Marie Balaj.

Kan det här leda till uppsägningar?– Jag vill inte gå händelserna i förväg men den möjligheten finns ju. Vi kommer att återkoppla med arbetsgivaren i nästa vecka.

Lämnade personalen hela äldreboendet tomt?– Jag hoppas inte att det är så, men egentligen vet jag inte. Ibland lämnar man en avdelning för att hämta saker men att hela äldreboendet skulle ha varit tomt tycker jag låter märkligt.

Hur är stämningen nu på Ädelgården?– Jag tror inte våra medlemmar mår så bra. Man kan ju få en bild av att det inte är bra vård. Men det är bra att kommunen anmäler missförhållanden och inte försöker gömma undan dem. Och om det nu är så, att man tömt ett hus, så är det så klart inte ok.

EFTERLYSNING: Har du erfarenheter från boendet Ädelgården? Kontakta NA:s reporter Christina Eriksson på 019-15 50 36. Det går också bra att mejla till [email protected]

Mer läsning

Annons