Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fackordförande: "Ord står mot ord"

Ord står mot ord.Det menar Kommunals ordförande Britt-Marie Balaj som tycker att allt inte har kommit fram kring ärendet Ädelgården.

Annons

Britt-Marie Balaj går nu ut i ett debattinlägg i NA där hon menar att omständigheterna kring Ädelgården är oklara.

Vad är det som är oklart?

– Det är tidsaspekten som vi inte tycker stämmer. Det står i utredningen att personalen kan ha varit ute i upp till 50 minuter, men det anser inte våra medlemmar. De säger att det kan ha varit fem till åtta minuter.

Men alla gick ut samtidigt?

– En av vikarierna säger att den inte har varit ute. Det kan ju lika gärna ha varit så att den personen var inne på ett rum just då. Här står ord mot ord, säger Britt-Marie Balaj och påpekar att det här är saker som inte kommit fram i utredningen utan sådant som sagts till facket när man pratat med de inblandade.

Problemen på Ädelgården har pågått en längre tid. I april lex Sarah-anmäldes äldreboendet. Då kom det bland annat fram att två personer inte fått duscha på flera veckor. Det fanns också brister i dokumentation och hur man besvarade trygghetslarm. Det visade sig också att det fanns en vana att lämna avdelningarna obemannade.

Det här ledde till att flera personer omplacerades inom äldreboendet.

I augusti kom nästa lex Sarah-anmälan mot Ädelgården. Den gången hade sex personer, två ordinarie och fyra vikarier gått ut samtidigt. Att äldreboendet var tomt upptäckes när en anhörig försökt få tag i någon i personalen och letade på alla tre avdelningarna. Det här fick kommunen att agera kraftigt. Man tog till arbetsrättsliga åtgärder och de två som har fast anställning och arbetat i många år på Ädelgården ska nu sägas upp.

Men redan i första rapporten från Inspektionen för vård och omsorg kom kritik mot att anställda lämnar avdelningen obemannad. Borde man inte ha skärpt sig och sett det som en varning?

Från fackförbundet Kommunals håll tycker man att arbetsgivaren gått för hårt fram. De som nu sägs upp borde i stället omplaceras någon annanstans inom kommunen.

– Där kan jag känna att det inte blev fokus på att lämna huset, den gången handlade det mer om att brukarna inte fått duscha. Det handlade mer om andra rutiner. De här två anställda fick inte heller någon första skriftlig varning. Det vi kom överens om då var ju att de skulle vara kvar på Ädelgården, det var vi överens med arbetsgivaren om, säger Britt-Marie Balaj.

Mer läsning

Annons