Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fadimes mördare vill ha tidsbegränsat straff

Kriminalvården saknar behandlingsprogram för hedersrelaterade brott. Därför har Rahmi Sahindal inte fått någon hjälp med att bearbeta mordet på dottern Fadime under sin tid i fängelset.

Annons

Det framgår av det utlåtande som Kriminalvården har lämnat till Örebro tingsrätt, med anledning av Rahmi Sahindals ansökan om att få sitt livstidsstraff tidsbegränsat.

Örebro tingsrätt handlägger som första instans alla sådana ärenden i Sverige.

I det fyra sidor långa yttrandet står det att Rahmi Sahindal fortfarande anser sig oskyldigt dömd.

”Kriminalvården kan dock konstatera att Rahmi Sahindal fortfarande intar en förnekande hållning till brottet…” står det i utlåtandet.

Det gör att Kriminalvården inte kunnat erbjuda Sahindal något sätt att bearbeta mordet på sin dotter Fadime. Man saknar nämligen behandlingsprogram för den här typen av brott.

Familj och vänner besökerRahmi Sahindals familj verkar ha stöd av sin familj. Kriminalvården skriver att han har ett stort socialt nätverk och att han får besök av sin familj, övrig släkt och vänner.

Sahindal är i dag intagen på anstalten i Kalmar, som är av den näst högsta säkerhetsklassen. Han har suttit i fängelse sedan juli 2002 då morddomen mot honom vann laga kraft. Under tiden i fängelset har han rapporterats åtta gånger för att ha misskött sig. Han har arbetsvägrat, gjort sig skyldig till skadegörelse och vägrat följa föreskrifterna. Misskötsamheten är dock inte så allvarlig att den lett till några åtgärder.

I stort tycker Kriminalvården att Rahmi Sahindal gjort vad han kunnat för att anpassa sig till samhället. Om tingsrätten skulle gå med på Sahindals begäran behöver han drygt ett års utslussningstid. Den i det här sammanhanget korta tiden beror till stor del på att 66-årige Sahindal i dag är pensionär.

Yttrar sig inte om riskenDen viktigaste faktorn som tingsrätten tar ställning till i de här målen är om det finns risk för att den dömde återfaller i allvarlig brottslighet. Kriminalvården yttrar sig inte om den saken. Det kommer i stället Rättsmedicinalverket att göra i ett senare utlåtande.

Rahmi Sahindal mördade sin dotter Fadime i Uppsala den 21 januari 2002. Anledningen var att hon hade vanhedrat sin familj genom att ha en svensk pojkvän.

Mer läsning

Annons