Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fågeldoktorn vårdar skadade djur

Staffan Ullström är nog mest känd som konstnär. Hans bilder av naturen är omtyckta av många. Alla vet nog inte att han är fågeldoktor.

Annons

I flera år han vårdat fåglar som på olika sätt skadat sig, men ändå har chansen att överleva. Staffan har störst erfarenhet av skadade rovfåglar. Han har bland annat haft sparvhök, duvhök, havsörn, kungsörn, brun kärrhök, berguv, hökuggla, jorduggla, pärluggla och fjällvråk som bevingade patienter och kurerat dem. Poliser vet att de kan vända sig till Staffan om illa tilltygade fåglar inrapporteras. Nu har han en hornuggla inskriven i voljären på tomten i Gällersta.

– Det var en person som för några veckor sedan hittade hornugglan vid Eklundaskolan där den låg avsvimmad. Förmodligen hade den flugit på ett fönster, berättar han.

Staffan ordinerade först en längre tids vila i voljären, en stor ”bur” på tomten. Ugglan skulle också få äta ordentligt. Kosten fick bestå av möss från en djuraffär. Den senaste tiden har ugglan fått bo i en liten bod där det är mörkt.

– Jag släpper ut den ganska snart, berättar Staffan.

Hornugglan räknas som en medelstor uggla, 31–37 centimeter och har ett vingspann på 86–98 centimeter. Den är tämligen vanlig i södra och mellersta Sverige, men större delen av stammen flyttar söderut på hösten och några övervintrar, främst i Skåne. Honorna är större än hanen.

Mer läsning

Annons