Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fågelmystik även i Örebro - kajflock stoppade buss

Det är inte bara kajorna i Falköping som gäckar oss människor. När Madelene Johansson och hennes sällskap åkte buss till Adolfsberg landande ett par hundra kajor på vägen framför bussen så chauffören tvingades att stanna.
– Det hela var ytterst märkligt, nästan som de vore drogade, berättar Madelene.

Annons

Klockan var bara strax efter sju på morgonen på trettondagen. Madelene och hennes kollega hade satt sig på bussen vid USÖ för att åka till sin arbetsplats i Adolfsberg.

– Vi hade just passerat den nya bron i Adolfsberg när vi såg att himlen var alldeles svart av fåglar. Chauffören fick sakta in bussen och helt plötsligt så satte sig fåglarna på vägen så att bussen tvingades att stanna. Det hela gick väldigt långsamt, de singlade ner mot marken på ett märkligt långsamt sätt, berättar Madelene.

– Vi var kanske sju åtta passagerare i bussen och alla hade säkert hört talas om de där kajorna i Falköping så det blev ju ett litet hallå där i bussen. Alla undrade vad som var på gång, säger Madelene.

Chauffören ställde sig på tutan men inte en fågel gjorde sig någon brådska att flytta på sig. När chauffören tutade flera gånger så var det plötsligt några av kajorna som sakta tog till flykten och efter en liten stund hade den fått med sig alla fåglar.

– Det var verkligen konstigt, säger Madelene som tror att det rörde sig om mellan 200 och 250 fåglar.

Anders Wirdhem i Halmstad är en av Sveriges mest framstående ornitologer, specialiserad på just kajor. Han säger att det troligen var så att kajorna blivit skrämda av något i sin nattsömn.

– Klockan sju på morgonen var det ju fortfarande mörkt. Säkert hade de blivit skrämda och stressade av något och sökte sig då till en öppen plats med bra sikt, en väg i det här fallet. Just i gryning eller skymning så är de extra vaksamma på rovdjur som är i farten, en räv eller en berguv. Då har de bäst överblick från en öppen plats.

– Jag tror att det var samma sak i fallet med kajorna i Falköping. Att de sökte sig bort från något som de skrämts av men sedan inte uppfattade faran att en långtradare kom och körde på dem, utan de satt kvar, säger Anders Wirdhem.

Mer läsning

Annons