Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fågelturisterna har landat

En ny sorts turister drar in över Kvismaren. De kommer från Sherwoodskogen för fåglarnas skull.

Annons
Vakna ögon. Mary Sullivan är nyfiken. Hon fokuserar örnen i fjärran.

Arthur är tillsammans med frun Mary, Eve Ellis och Malcolm Rymer representanter för en ny sorts turister på Sörby säteri i Östernärke. De är fågelturister.

De bor i stugor vid säteriet där Maria Mylläri driver företaget ”Norrbyås-qh Bo på landet”. Hon har tidigare erbjudit ”Bo på lantgård”, en form av turism för stadsbor som vill komma i närkontakt med natur och lantbruk. Och nu har Maria utökat sin verksamhet.

– I flera år funderade jag på hur jag skulle kunna expandera – och turism och fågelskådning passar perfekt, säger Maria.

Det är inte många meter mellan Sörby säteri och fågeloasen Kvismaren. En plats som har stor attraktionskraft, inte bara på våren utan även på hösten.

– Det finns en stor efterfrågan bland ornitologer, i såväl Sverige som i övriga Europa, att kunna turista. Jag samarbetar med länsstyrelsen, Världsnaturfonden och Turistbyrån i Örebro, säger Maria med ett förhoppningsfullt leende och tillägger att hon ska presentera sitt företag på en turistmässa i Holland i vår.

Hon är glad för att denna säsong kunna erbjuda fler sängplatser än tidigare. Det handlar om nytt boende i tre timmerhus på inköpt mark på Valhall, en plats som ligger på gångavstånd från Sörby säteri.

När Stadsliv är på utflykt småpratar Maria med de engelska fågelturister som landat i Kvismaren. Britterna är på en sex dagar lång fågelresa i Sverige och har sällskap av svenske ornitologen Daniel Green från Birdsafarisweden. I två dagar är de i Östernärke. Tidigare har de bland annat studerat ugglor, hackspettar och andra skogsfåglar i Bergslagen.

– Att turista på detta sätt är fascinerande. Att se fåglarna i denna miljö är rogivande. Det kan liknas vid en sorts meditation, förklarar Arthur Sullivan.

– Denna turism är glädjande nära och personlig. Nu får vi bo i fina stugor och vi kan tala med Maria. Skulle vi ha bott på stort hotell skulle vi bara ha kunnat tala med en receptionist. Hotell är opersonliga, fortsätter Arthur.

I somliga stunder kan fågelskådares ögon tindra precis som ögonen kan tindra på barn som är på upplevelsebad och äter hamburgare.

Arthurs ögon får en levande lyster när han ser Kvismarens gäss, bruna kärrhöken, havsörnen och lärkfalken som tar sländor i fjärran.

Han gör helt rätt då han inte tittar Stadslivs utsände i ögonen. Hans blick är riktad mot de artrika nejderna. Här finns alltid något att upptäcka, något att glädjas åt.

Det är nästan så att Arthur och hans vänner glömmer bort att äta, men hungern gör sig påmind snart.

En lunch, som Maria Mylläri ordnat, avnjuts senare vid Öby kulle.

Mer läsning

Annons