Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fågelvirus hittat i centrala Örebro

Ett virus som kan orsaka newcastlesjuka hos fjärderfä och andra tama fåglar har hittats hos vilda duvor i centrala Örebro.

Annons
Ett virus har hittats hos vilda duvor i centrala Örebro.

Alla utegående fjäderfän och tamduvor i fångenskap i Örebro kommun ska därför hållas inomhus tills vidare, meddelar Jordbruksverket.

Viruset smittar endast fåglar och är inte farligt för människor. Viruset angriper fåglarnas nervsystem, andningsorgan och tarmar och kan orsaka stora utbrott hos bland annat höns, kalkoner, fasaner och duvor.

Människor kan sprida smittan vidare till andra fåglar via redskap, skor, kläder, fordon, damm och fjädrar.

- Jordbruksverkets beslut gäller tills vidare samtliga fjäderfä och tamfåglar i Örebro kommun, säger Karin Sundin, pressekreterare på Länsstyrelsen i Örebro län.

Enligt Karin Sundin är det inte helt ovanligt att den här typen av virus drabbar vårt län.

- Det händer med jämna mellanrum. Senast var för några år sedan, säger hon.

För några veckor sedan hittades ett 15-tal döda duvor på Aspholmen i Örebro. Dessa skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för analys.

Då visade det sig att duvorna hade det här viruset och det är anledningen till att fjäderfän och tamduvor ska hållas inomhus tills vidare.

Enligt Jordbruksverket finns det i dagsläget inga tecken på att smittan har spridits till tama fåglar och så fort beslutet kan hävas kommer Jordbruksverket gå ut med information om detta.

Newcastlesjuka är en anmälningspliktig sjukdom och djurägare som misstänker newcastlesjuka kontakta veterinär. Alla som håller fjäderfä och tamduvor uppmanas att vara extra vaksamma på sjukdomstecken.

Mer läsning

Annons