Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fåglar nere för räkning

Intresset för våra småfåglar ökar. I fjol deltog nästan 20 000 personer i den årliga fågelräkningen ”Vinterfåglar inpå knuten”. Det var nästan en fördubbling jämfört med året innan.

Annons
Det ska börjas i tid. Närkes Ornitologiska förening har en ungdomsgrupp som lockar yngre fågelskådare. Edvin, Erik och Hugo är barnbarn till Ann-Margret Elmroth och Rune Frisk, som båda har ett brinnande fågelintresse

I morgon, måndag, avslutas årets fågelräkning. Men hela helgen har mer eller mindre små och stora fågelexperter räknat talgoxar, pilfinkar, blåmesar och gulsparvar.

– Talgoxarna dominerar, säger Edvin Elmroth som tillsammans med brorsan Erik och hans kompis Hugo Frisk ingår i i Närkes Ornitologiska förenings ungdomsgrupp.

Det ska börjas i tid. I lördags räknade hela gruppen arter nere vid caféhörnan i Oset och i går träffade vi delar av den hemma hos exkursionsansvariga Ann-Margret Elmroth i Almby.

– Totalt såg vi 10-15 olika arter i lördags, berättar Edvin. Förutom talgoxar var det bland annat blåmes, gulsparv, pilfink och entita.

Var är det som lockar en nya generation att bli fågelskådare?

– Fåglarna är vackra att se och höra på, svarar Hugo och Erik. Det är roligt att lära sig nya arter.

– Har man en gång lärt sig utseendet och lätet så sitter det, hävdar Edvin som nu kan skilja på ett 100-tal arter. Men det är inte helt lätt.

– Nej, gråsparvar och pilfinkar har nästan identiskt utseende och läte, men det är oftast pilfinkar vi ser, inskjuter Ann-Margret Elmroth.

Det var femte gången som Sveriges ornitologiska förening arrangerade en fågelräkning vid fågelborden runt om i landet. Syftet är att se vilka fåglar som ökar, men framförallt minskar i antal.

– Här i Almby har fasanerna mer eller mindre försvunnit från villaträdgårdarna, säger Ann-Margret. En av orsakerna kan vara att stan växer. Numera finns det ju bebyggelse ända bort till ängarna vid Oset.

Småfåglarnas topplista brukar vara sig lik år från år. Men förra året dök det upp en överraskning i toppen.

– Bergfinken var den särklassiga ”bubblaren” 2010, men det var främst vid fågelborden i södra Sverige. Här hemma har jag bara sett den ute i Karlslund den senaste tiden. Fortfarande är talgoxen ohotad i toppen.

Vi samlas hemma hos Ann-Margret denna söndagsmorgon och hoppas få se någon gulsparv.

– I lördags såg vi sju stycken ute vid Oset. De tycker om havre och blir bara vackrare och vackrare den här årstiden.

När kommer flest småfåglar till matrören eller fågelborden?

– När solen går upp, just nu runt niotiden, svarar Ann-Margret.

Mer läsning

Annons