Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falska krav gör livet surt för Curt

Vem vill Curt Persson illa? Vem skickar ut falska kravbrev i hans namn? – Det måste få ett stopp, men jag får ingen hjälp, säger Curt.

Annons
Curt Persson har bett Kronofogden att sätta stopp för den person som kräver företag och personer på pengar i hans namn. ”Det här håller på att ta knäcken på mig, men jag får ingen som helst hjälp av myndigheterna”, säger Curt.

Det var i november som allt började. Tre företagare hörde av sig till Curt Persson efter att de fått brev från Kronofogden om att Curt krävde dem på pengar. Han hade ansökt om ett så kallat betalningsföreläggande hos Kronofogden.

Men det fanns ett problem – Curt hade inga ekonomiska krav på företagen, än mindre hade han vänt sig till Kronofogden. En okänd person hade enligt Curt skickat in ansökningarna och förfalskat hans namnteckning.

–Företagen ringde mig och undrade vad jag höll på med, men jag fattade ingenting, berättar Curt som driver golvfirman Curres Golv i Stora Mellösa.

Han vände sig till Kronofogden och förklarade vad som hade hänt.

– Jag ville att de skulle lägga in en spärr i systemet när mitt namn dök upp så att det inte skulle kunna hända igen. Men det gick inte att göra så. Allt jag fick höra var att de beklagade det som hade hänt, säger Curt.

Efter det har det bara fortsatt. Flera företagare har fått ta emot falska betalningsförelägganden i Curts namn.

– Jag tror det är uppe i 13 stycken. Och det är inga småsummor det rör sig om, det är uppe i 1,2 miljoner kronor nu.

Men det stannar inte vid falska betalningsförelägganden, enligt Curt. Varor har beställts i hans namn, post har stulits från hans brevlåda och en falsk deklaration för hans firma har lämnats till Skattemyndigheten.

Någon har i Curts namn även begärt rotavdragsersättning på 86 000 kronor för arbeten som han påstods ha utfört åt tre personer, bland annat åt en granne.

För två av de tre personerna fick Curt betalt av Skattemyndigheten – 62 000 kronor sattes in på hans konto. Pengar som han har betalat tillbaka.

Även Curts fru Carina har råkat illa ut. Någon har i hennes namn krävt en granne på 68 400 kronor för tomtarrende samt för hyra av uthus.

– Helt befängt, säger grannen som är övertygad om Curts och Carinas oskuld.

Den person som ligger bakom allt detta verkar enligt Curt bara vara ute efter att skada honom och hans företag. Det handlar inte om att försöka lura till sig pengar i hans namn. Det finns till exempel inga bankkonton angivna på de falska betalningsföreläggandena som NA har sett.

Vem kan det vara tror du?

– Det vet jag inte. Men jag grubblar hela tiden på det, säger Curt.

Två gånger har han gått till polisen och anmält trakasserierna. Båda gångerna har polisen skrivit av ärendet eftersom det inte finns några konkreta spår att gå på.

Curt har ägnat mycket tid och kraft för få rätsida på problemet.

– Jag har ringt en massa samtal och skrivit runt 50 mejl till framför allt Kronofogden men även till Skattemyndigheten, företag och privatpersoner.

Han är mycket besviken på att han inte får någon hjälp av samhället.

– Polisen och Kronofogden kan inte göra något. Men ska jag behöva ha det så här livet ut?

Mer läsning

Annons