Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falskt alarm om vit skåpbil - myten lever vidare

Rektorn för Engelska skolan gick i måndags ut och varnade barn och föräldrar för en person i en vit skåpbil. Men ryktet visade sig vara osant. Historien om den vita skåpbilen som modern vandringssägen lever vidare.

Annons

Det var i måndags eftermiddag som ryktet om den vita skåpbilen drog i gång.

– Det var en förälder som ringde och berättade att hans dotter skulle ha blivit antastad av en person i en vit skåpbil. Det skulle ha hänt i Almby, inte så långt från skolan, berättar Johan Rapp.

Flickan skulle sedan ha sprungit från platsen.

– Jag ringde till förskolor i området och mejlade sedan ut det här till alla föräldrar på skolan. Jag trodde det var sant, det har ju skett liknande händelser tidigare, fortsätter Johan Rapp.

Men det hela

visade sig vara påhittat. Samtidigt spreds historien i sociala medier och många hörde av sig till NA och undrade vad som hänt.

– Det fanns ingen vit skåpbil, det visade sig vara ett barns fantasi som skenat iväg och då gick jag ut med en dementi.

Johan Rapp påpekar att han inte ångrar att han gick ut och varnade.

– Bättre varna en gång för mycket i stället för en för lite. Det kunde ju ha blivit ännu mer fel om vi inte gått ut med det, och det sedan visat sig att det verkligen hade hänt, säger han.

Just vita skåpbilar är ett välkänt inslag i moderna vandringssägner. Liknande historier dyker upp då och då över hela Sverige. För två år sedan fick polisen i Stockholmstrakten gå ut och dementera ryktet om att en personen i en vit skåpbil skulle försöka locka till sig barn. 2011 var ryktet i gång i Skåne.

I en artikel i Helsingborgs Dagblad har folklivsforskaren Bengt af Klintberg sagt så här om skåpbils-myten:

– Den är väldigt

utbredd, har funnits i åtskilliga decennier och kännetecknas av att bilen i regel är vit och inte sällan av äldre modell. Historien finns även i andra länder men där är bilen oftast svart.

Varför just den här sortens historier uppstår vet man inte. Men forskning har visat att de här historierna är cykliska. De lever en tid för att sedan försvinna och dyka upp igen.

Mer läsning

Annons