Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen behöver stöd

Nu behöver Rim El Amirs mamma och syskon lugn och ro och stöd, från både anhöriga och professionella. Därför bör familjen få stanna i Sverige, skriver familjens juridiska ombud till Migrationsverket.

Annons
Familjen Manal El Bana besöker Rims grav på Norra Kyrkogården

Det värsta har redan hänt. Lilla Rim dog den 3 september, innan hon hann fylla tre år. Under nästan hela hennes livstid var hon avvisningshotad. Nu har familjens juridiska ombud Alain Soussi lämnat in en ny skrivelse till Migrationsverket.

Han anser att familjen behöver stanna i Sverige eftersom Rims två systrar, 8-åriga Aláa och 4-åriga Layal, och Rims mamma, Manal, behöver professionell hjälp för att bearbeta det som hänt.

Intyg

Kuratorn på USÖ:s barnklinik Caisa Lindström skriver i ett intyg till Migrationsverket att de flesta föräldrar gör allt för att hålla sina egna behov och känslor under kontroll så länge barnet behöver deras omsorg, men risken är stor att Manal nu får en ”mer omfattande och djupgående krisreaktion”. Därför ska man inte byta behandlare, anser kuratorn.

Ett tryggt nätverk

Både kuratorn och ombudet lyfter fram syskonens situation. Dels har de varit länge i Sverige. Aláa går i svensk skola och pratar flytande svenska. Barnen har ett nätverk av personer som de är trygga med. Dels riskerar de, om de avvisas, ”att få en mamma som inte har kapacitet att hjälpa dem att anpassa sig till den nya livssituationen”, som kuratorn skriver.

Hur stor är chansen att familjen får stanna?

– Verkställighetshinder är menat att vara en säkerhetsventil. Det är ett väldigt smalt fönster. Men jag tycker absolut att familjen har tillräckliga skäl, säger Alain Soussi, som är familjens juridiskt ombud.

Trots att Rim var allvarligt sjuk beslutade Migrationsverket flera gånger att det inte var skäl nog för att få stanna. Migrationsverket ansåg att hon kunde få vård i Libanon. Eftersom domstolen en gång hade sagt nej med hänvisning till Rims sjukdom var det svårt att ändra det beslutet, enligt Migrationsverket.

Men nu är det en helt ny situation, med omständigheter som inte har prövats tidigare. Därför kan det finnas en chans att Migrationsverket beslutar om ”verkställighetshinder”. I så fall får familjen permanent uppehållstillstånd.

Mer läsning

Annons