Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för våldtäktsförsöket utanför USÖ

Det blev 1,5 års fängelse för mannen som försökte våldta en kvinna utanför USÖ den 12 februari.

Annons

Våldtäktsförsöket skedde mitt på dagen utanför sjukhusets p-entré vid Södra Grev Rosengatan. Med hjälp av bland annat 26-årige Richard Tallberg lyckades kvinnan slita sig loss från förövaren. Hon fick även hjälp av en annan kvinna som knuffade undan den 22-årige mannen.

Under rättegången var 22-åringen mycket fåordig, men medgav att det hade gått till på det sätt som hans offer beskrev. Mannen var även åtalad för sexuellt ofredande sedan han onanerat framför en annan kvinna som stod och rökte i närheten. Men tingsrätten frikänner honom från det brottet eftersom det inte är bevisat att han vände sig mot just henne. Sexuellt ofredande kräver att angreppet riktar sig mot en särskild person. Nu döms han i stället för förargelseväckande beteende eftersom han onanerat på allmän plats.

Efter att han har avtjänat sitt 1,5-åriga fängelsestraff kommer 22-åringen att utvisas ur landet. Han får inte återvända till Sverige på fem år. Mannen har ett permanent uppehållstillstånd, men domstolen gör bedömningen att det inte är någon fara att utvisa honom till den del av hemlandet som han kommer från. Tingsrätten grundar beslutet på 22-åringens egna uppgifter och ett yttrande från Migrationsverket. Den dömde ska betala 40 000 kronor i skadestånd till kvinnan han försökte våldta.

Mer läsning

Annons