Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängslad örebroare fick ytterligare straff

På måndagen dömdes Per-Åke ”Pelle” Helgesson och Daniel Bakke till ytterligare ett års fängelse vardera i tunisisk domstol. Varför, är ännu oklart för anhöriga.

Annons
Fängslade i Tunisien. Daniel Bakke och Per-Åke ”Pelle” Helgesson har varit frihetsberövade sedan november 2012. På måndagen förlängdes deras fängelsestraff av tunisisk domstol.

Den tidigare örebroaren Per-Åke ”Pelle” Helgesson som tillsammans med Daniel Bakke sitter fängslad i Tunisien sedan november 2012 har dömts i tunisisk domstol igen.

– Jag fick ett sms från vår tolk där nere. Han skrev bara ”plus en”. Jag vet inte vad det här innebär, säger Christian Franzetti, bror till Daniel Bakke.

Vet du vad det var för rubricering på brottet de dömdes för nu?

– Nej, jag har inte en susning. Förhoppningsvis vet jag mer längre fram i veckan, säger Christian Franzetti.

Svenska UD bekräftar att Helgesson och Bakke har dömts till mer fängelse. Men inte heller UD kan svara på vad denna tredje rättegång handlade om.

De två svenskarna reste till Tunisien för att hjälpa en norsk mamma som fått sin fyraåriga dotter bortförd av sin tunisiska pappa. För detta dömdes de båda till sex års fängelse för förberedelse av kidnappning. Helgesson dömdes i en andra rättegång till ytterligare sex års fängelse, totalt tolv år.

Nu är straffen uppe i sju respektive 13 års fängelse.

Parallellt med denna tredje rättegång pågår svenskarnas överklaganden av de tidigare domarna. Den processen ska tas upp i tunisisk domstol om ett par veckor.

Mer läsning

Annons