Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fann granat på sin gård

När Richard Särnholm flyttade till sina morföräldrars gård tillsammans med sin familj gjorde de en anmärkningsvärd upptäckt: I en ladugård fanns en granat.

Annons
Richard Särnholm fann en granat från 1893 i en ladugård på sin gård. På bilden syns granaten, där han placerat en colaburk för att visa storleken på granat.

En annan anmärkningsvärd sak är att det inte var första gången Richard, 48 år, kom i kontakt med granaten.

– Mina morföräldrar hade den i en garderob och jag såg den första gången när jag var 7-8 år. Jag har minnen av att jag petat på den bland annat, säger Richard.

Nyligen tog hans familj över morföräldrarnas gård i Hovsta och då skulle Richard stöta på granaten igen.

– Då fann vi granaten i en ladugård. Vi trodde de hade gjort sig av med den, men de hade visst bara flyttat på den. Det var lite speciellt att få se den igen 40 år senare, säger Richard och skrattar.

Det fanns ingen fara?

– Nej, den var skarp nertill, men avskjutningsmekanism hade gjort sitt. Så den var helt ofarligt. Men visst. Lite otrygg blev man. Man visste ju inte vad det var.

Vad var det för granat då?

– Det var en kartesch. Den är som ett stort hagelgevär och haglet sprutar rakt fram när den exploderar. Den är som et hagelgevär kan man säga.

Han tog kontakt med polisen som nu i veckan la beslag och lämnade över bomben till bombgruppen.

– De frågade om jag ville behålla den, men det hade jag ingen lust med. Då hade det väl varit risk att nästa generation hade fått gjort samma upptäckt, säger Richard och skrattar.

Mer läsning

Annons