Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fanny fick en propp av p-pillren

Fanny Jones trodde att det var ryggskott. Första läkaren sade lunginflammation. Men det var en blodpropp i lungan orsakad av p-piller som gjorde så ont att Fanny trodde hon skulle dö.

Annons
Sedan Fanny Jones fick diagnosen blodpropp i lungan har hennes liv förändrats radikalt: Regelbundna kontroller och stor försiktighet för att hon inte ska råka slå sig.

Det var torsdagsmorgon och det var mitt i juli 2013. Fanny Jones vaknade med ont i mage, rygg och bröst och hade svårt att andas.

– Jag skulle jobba, men ringde för säkerhets skull till jobbet och berättade att jag hade ont i ryggen för att de skulle vara förberedda om jag skulle bli sen, berättar Fanny.

Nästa samtal blev hem till mamma för att få telefonnumret till en kiropraktor. Fanny var övertygad om att hon hade fått ryggskott eller något liknande. Kiropraktorn kunde ta emot, men kunde inte hitta något fel på henne och Fanny åkte till jobbet. Hon tog dock först vägen förbi sin mamma för att få tabletter som skulle kunna ta bort värken. Väl framme hos sin mamma, kom Fanny inte ur bilen.

Hennes mamma ringde ambulans. Den kom och det blev akuten. Fanny fick smärtstillande som inte hjälpte och en stressad läkare fortsatte bara att ge Fanny smärtstillande.

– Jag kommer inte i håg så mycket av timmarna på akuten, säger Fanny. Jag hade så ont och kunde nästan inte andas.

Fanny lades efter ännu mer smärtstillande in på ortopeden och läkaren konstaterade lunginflammation, gav Fanny penicillin och skickade hem henne på lördagen.

– Jag tyckte det kändes konstigt, säger Fanny. Jag hade ju inte varit sjuk och hade två veckor innan cyklat Tjejvättern.

Fanny blev något bättre under söndagen och de efterföljande vardagarna.

– Men på onsdagen vaknade jag med kraftiga smärtor igen, säger Fanny.

Då hade Fanny så ont att hon inte trodde hon skulle överleva.

Det blev akuten igen.

– En ny läkare ställde tusen frågor. En av de första frågorna var om jag åt p-piller. Han såg sedan till att en massa prover togs och skickade också i väg mig på en skiktröntgen.

Det visade sig att Fanny hade en stor propp i högra lungan och hon lades in på thoraxavdelningen. Hon slutade direkt att äta p-pillret Neovletta. Det gjorde hennes två systrar också. Och flera av Fannys vänner.

Fanny har sedan dess ätit waran och tagit prover en gång i veckan. På grund av waranet måste hon tänka på att vara försiktig. Waran är blodförtunnande och att fortsätta med viss träning är inte att rekommendera.

– Jag har också fått veta att om jag tänker skaffa barn så ska jag vänta fyra år och den dagen jag blir gravid, då gäller specialistmödravård för mig, berättar Fanny.

Hon var sjukskriven i två och en halv månad, men har jobbat heltid på lagret igen sedan oktober. Den sista januari ska Fanny sluta med waran, sedan är det en efterkontroll som kommer att visa hur hon mår och om hon får fortsätta med waran livet ut.

Läs också:

Professorn: Vården måste fråga om användning av p-piller

Verksamhetschefen: Principen är att alltid fråga om läkemedel

Mer läsning

Annons