Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fara för fallande isnär temperaturen stiger

Taken måste rensas från farlig is och hängande istappar. Många plåtslagare är i farten och röjer.
– Läget är inte akut men vi har mycket att göra, säger Joakim Karlsson på plåtslagarfirman Takringen.

Annons
Fredagen bjöd på nollgradigt med fara för både takras och istapps-släpp. Här är det en fastighet i centrala Örebro som röjs.

Massor av snö och plusgrader i luften. Värsta tänkbara väder för att snö och istappar ska släppa från tak och stuprännor. Med fara för fotgängarnas liv.

Med förra årets besvärliga isläge på taken i färskt minne, är det många som varit förutseende och redan skottat undan på taken.

Det tror i alla fall Joakim Karlsson.

– Jag tror att folk har lärt sig från förra vintersäsongen. I alla fall är det inte lika akut läge i år som det var då. Det är förberett på flera håll. Vi använder oss av alla hjälpmedel vi har, både sky-liftar, snöslungor och vanlig skovel.

Öbo har cirka 3 700 lägenheter i centrala Örebro. Ansvaret för dem har distriktschef Annika Elamsson som berättar att man hyrt in så många plåtslagare man kunnat få tag i.

– För att vara på taken måste man både ha utrustning och utbildning. Vi har avtal med olika firmor och de är i full gång under dagen. Vädret är just i dag kritiskt, så det är bråttom.

– Hur det ser ut i ytterområdena vet jag inte, våra bovärdar är ute för att se över läget, säger hon.

Under dagen hade inga personolyckor inrapporterats. Däremot hade en bilägare i Oskarsparken fått hela bakfönstret sönderslaget och taket intryckt av nedfallade ismassor.

Mer läsning

Annons