Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgglada klassiker påClassic Motor Festival

Många entusiaster samlades i Ånnaboda för att uppleva Classic Motor Festival under lördagen. De fick se uppvisningsshowen Concours de Charme, traktorpulling och massor av härliga bilar.

Annons

Runt 1500 finbilar kom till Ånnaboda och det lönade sig att dyka upp med bilar av äldre modell. Chauffören i bilar med en årsmodell äldre än 1981 kom in gratis. För bilar som är äldre än 1950 kom alla passagerare in gratis, säger Mats Lindhagen, allt-i-allo på festivalen.

Härliga färger

–Det är otroligt härliga färger på bilarna och många vill komma och visa upp sina klenoder. Det kommer folk från hela landet, med betoning på mellansverige. Även norrmännen är intresserade av Classic Motor Festival, säger han.

Många av bilarna är från 60- och 70-talet, menar Mats Lindhagen.

–Våra besökare kommer i bilar som de själva åkte i som unga. Sen finns det yngre besökare som dyker upp en Amazon. De slutade tillverkas 1970, då förarna inte ens var födda.

Margareta och Per-Eric Ericsson hade kört sin röda Ford Mustang ’66, en automat med V8-motor, från Älmhult i småland. Det är fjärde året som paret åker hit och bredvid bilen hade de dukat upp ett litet bord fullt av 60-talsnostalgi, allt från kaffeburkar till ett gammalt make-up kit för ögonfransarna som Margareta förvarat i en portmonä. De har haft Mustangen i två år som en gång i tiden har kört runt på kaliforniska vägar vid den amerikanska västkusten. Tidigare år har de deltagit med en krämfärgad Lea Francis ’49.

- Vi tycker det är trevligt att komma hit. Det var faktiskt några som kom förbi tidigare och frågade om Mustangen var till salu, säger Margareta Ericsson.

–Ja, allt har väl sitt pris idag, förutom vår Lea Francis, säger Per-Eric Ericsson med ett leende på läpparna.

Italienskt tema

Tidningen Classic Motor som är mediesponsor till eventet hade detta år italienskt tema genom att ställa ut ett antal bilar från landet. Bland bilar fanns en kopia av en racerbil av märket Fiat som den finske racerföraren Marko Alen körde 1978.

–Ånnaboda är ett inarbetat koncept som fungerar väl och lockar bilentusiaster och åskådare, säger Björn Meyer från Classic Motor.

Ytterligare en pärla bland festivalens alla bilar var en Saab 96 från 1961. Den har varit i Sibylla Gustafsson och Lasse Björks ägo sedan 1998. De är på besök från Skärblacka utanför Norrköping för sjätte året i rad. Lasse har en gång i tiden kört Speedway för Vargarna i 15 år.

–Man har besökt Sannahed några gånger under karriären för att köra Speedway mot Indianerna, säger han.

Tältat alla år

Paret har tältat under alla år de besökt Motorfestivalen, för två år sedan var det minusgrader.

–Våra sovsäckar är också från 60-talet så det blev lite kallt den natten, säger Sibylla Gustafsson.

Även gäster från närmare ort hade hittat hit. Kumlaborna Lars Holmsten, Caroline Sars och deras son Willyam hade kört sin Amazon av årsmodell ’66 till Ånnaboda.

–Det är en bra blandning på motorcyklar och bilar. Grabben är bilintresserad så det är kul för honom att komma hit, säger Lars Holmsten.

Mer läsning

Annons