Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farligt ta sig till City Gross

Oskyddade trafikanter lever farligt på sin väg till City Gross.
- För oss som går och cyklar är det rent ut sagt livsfarligt att ta sig över gatan, säger Erling Henriksson.

Annons
Säkrare korsning. Erling Henrikssons senaste projekt är att få en trafiksäkrare infart för oskyddade trafikanter, till City Gross i Vivalla. Han vill att kommunen gör ett övergångsställe korsningen, och vägbulor där till.

När Erling Henriksson vill förändra något tar han filmkameran till hjälp för att dokumentera det han tycker är felaktigt.

Nu är kommunen i blåsväder.

Erlings nya filmsläpp visar att oskyddade trafikanter lever farligt på sin väg till City Gross i Vivalla.

– Kommer man från Vivallas sydvästra del finns inget övergångsställe över Vivallaringen som är starkt trafikerad. Många väljer ändå den vägen av bekvämlighetsskäl. Jag gör det själv, säger Vivallabon Erling.

Det går att välja övergångsställen längre bort.

– Men det innebär omvägar, konstaterar Erling.

Han vill att kommunen ordnar med ett riktigt övergångsställe vid infarten till City Gross.

– Alltså att det blir en anslutning över gräsplätten, att kantstenarna tas bort.  Och så två vägbulor på vägen, en före och en efter korsningen. För på Vivallaringen körs det ganska fort. Allra bäst vore ju förstås trafikljus.

Vivallaringen är vissa tider på dygnet starkt trafikerad. Den är 50-begränsad men alla håller inte hastighetsgränsen, påpekar Erling.

– Och min granne har en sån där el-moppe, ett handikapphjälpmedel. För henne är det rena ”jävla döden” att ta sig över Vivallaringen till varuhuset. Även om hon skulle vilja, kan hon inte komma över, för först måste hon forcera en gräsplätt och sedan är det ju kantstenar vid vägen, säger Erling.

Hos City Gross tycker man det är bra att Erling uppmärksammar trafiksituationen.

– Jag kommer att förmedla det här vidare, men det är kommunen som väghållare som har just det här ansvaret, säger informationschefen Mikael Lagerwall.

På kommunen blir man lite tagna på sängen.

– Jag kan inte påminna mig att det ritades in något övergångsställe. Men det verkar rimligt att det behövs, så något måste till, säger planchef Ulf Nykvist.

Trafikingenjören Eva-Li Westerberg är inne på samma spår.

– Det här kan vara något som vi behöver titta på. Behovet fanns inte innan City Gross öppnade, säger Westerberg, som får den här sortens frågor på sitt bord efter att etableringar gjorts.

Kanske behövs mer utredningsmaterial? Erling har tänkt på den saken. Han har redan postat sin egen lilla utredningsfilm till tekniska förvaltningen.

Tidigare har Erling uppmärksammat infarten till Ica Maxis parkering på Boglundsängen. I bästa Janne Josefsson-anda, alltså undersökande journalistik med filmkameran till hjälp. Därefter gav han sig i kast med snöröjningen i Vivalla. Snöhögar, isbark och plogbilar filmades, men nej, så värst mycket bättre blev inte vintervägarna i Vivalla.

Men parkeringsinsatsen på Ica Maxi gav bättre utdelning. Erlings film, som skickades till fastighetsägaren, förde med sig att oskyddade trafikanter fick en bättre infart till Ica Maxi.

I ärlighetens namn ska sägas att infarten till City Gross inte är den enda trafiksituationen i staden där gående sneddar över gator i stället för att välja övergångsställen som innebär en omväg. Vid butiken Willys på Öster är det i princip samma situation.

Men det är en annan historia.

Trafikfarligt. Som det är i dag sneddar många över Vivallaringen, som vissa tider på dygnet är starkt trafikerad.

Mer läsning

Annons