Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre barn vräks

I Örebro län bryter man mot rikstrenden när det gäller det ökande antalet barn som berörs av vräkning. Här i länet har det tvärtom minskat, visar nya siffror från Kronofogden.

Annons

Vad gäller riket ökade antalet barn som berörs av värkningsbesked, och/eller blir vräkta, med två procent, totalt 632 barn, visar ny statistik från Kronofogden.

– Trots den förbättrade konjunkturen så är det fler barn som berörts av vräkning under 2010. Den nedåtgående trenden från föregående år har brutits. Mellan åren 2008-2009 minskade antalet barn som berördes av vräkning med 14 procent, säger Johan Krantz, verksamhetscontroller på Kronofogden i ett pressmeddelande.

Men i länet har man sedan 2008 gått från en siffra på 203 stycken barn som berörs av detta till 184 stycken år 2009 och 181 stycken förra året. En nedåtgående trend gäller även siffrorna på de barn som i slutänden faktiskt blir vräkta från sina hem. År 2008 var det totalt 36 stycken, år 2009 hela 55 stycken och förra året 26 stycken.

– Många drabbas onödigt av det lidande som en ansökan om vräkning innebär, säger Johan Krantz. Det är nästan 7 av 10 ansökningar om vräkning som vi inte verkställer eftersom hyresgästen och hyresvärden hittar en lösning på egen hand.

-Det måste finnas sätt att lösa detta tidigare under vräkningsprocessen med stöd av sociala myndigheter och/eller nätverk för att undvika att Kronofogden kopplas in. Detta vore en fördel för alla parter. Det är en tragedi för de barn som utsätts för den stress en vräkning av deras föräldrar innebär.

Mer läsning

Annons