Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre brott klaras upp i Örebro

Färre brott klaras upp i Sverige. Så även i Örebro – som dock befinner sig över snittet i landet.
– Men det är klart att vi måste bli bättre, säger Mats Nylén kommunikationschef hos Örebropolisen.

Annons

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet har antalet brott, där gärningsmän bundits till brottet, minskat med sex procent. En oroande utveckling menar justitieminister Beatrice Ask.

– Vi menar allvar med att har man nu fått mycket mer resurser och har så pass viktiga uppgifter, så förväntar sig regeringen bättre resultat, säger Ask till Sveriges radio.

Nu kommer statssekreterare Martin Valfridsson skickats ut till samtliga polismyndigheter i landet för att diskutera situationen.

– Vilken analys och vilka åtgärder gör man inom respektive myndighet för att rätta till problem? För det är inte så enkelt att man snabbt hittar lösningar, och det kan jag inte säga att vi sett, men man ser ju också förbättringspotential därför att vissa myndigheter är bättre än andra.

I Örebro är personuppklarades 17,8 procent av alla brott i Örebro län 2012, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. En minskning med över två procentenheter jämfört med 2011. Dock ligger Örebro över snittet i landet. Sammanlagt i Sverige under 2012 personuppklarades 16,7 procent av alla brott.

– Men det är klart att vi måste bli bättre och det är något vi ständigt arbetar med. Vi måste förstås se till att bli så effektiva som möjligt, säger Mats Nylén, kommunikationschef hos Örebropolisen.

Samtidigt anser Nylén att det saknas en del aspekter i debatten.

– Vi har ett regelverk att följa. Det handlar om rättssäkerhet och det är politiker och riksdag som lägger ribban och ramar för vad som gäller. Att inga oskyldiga ska hamna i domstol, säger Nylén.

Ett annat problem är bristen på vittnen i vissa fall, menar Nylén.

– Vid ett inbrott är det ofta otroligt svårt att få till vittnen. Jämför det exempelvis med misshandel i en krogkö där det finns gärningsmän som tittar varandra i ögonen samtidigt som vittnen ser vad som sker. Då är det lättare att klara upp brotten.

Mats Nylén, kommunikationschef hos Örebropolisen.

Mer läsning

Annons