Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre dödsolyckor på vägarna

Allt färre dör och skadas svårt på landet och länets vägar. Hittills har sex personer omkommit och 42 personer skadas svårt i trafiken i Örebro län. Det är något av ett rekord.

Annons

– Ja, jag har aldrig varit med om så låga siffror som i år. Men det är en ringa tröst för den som mist nära och kära, säger Bernt Larsson, trafikpolischef i Örebro län.

När två veckor återstår av 2010 så verkar fjolårets mörka statistik med 18 dödade och 65 svårt skadade på länets vägar vara ett minne blott.

– Det går inte att dra någon långtgående slutsats efter ett år. Det räcker ju med ett par svåra olyckor i den kommande helgtrafiken för att den ljusa statistiken ska vara utsuddad, säger Bernt Larsson.

– Men det dåliga väglaget som rådde förra vintern och den senaste månaden kan vara en orsak. Sänkta hastigheter på landets vägar och polisens övervakning en annan. Vi har hittills i år rapporterat över 13 000 bilister i länet för hög hastighet.

Av de sex som omkommit på länets vägar under 2010 är en fotgängare, en cyklist och fyra bilförare.

– Det är glädjande att vi inte har en enda mc med i statistiken över döda, tycker Bernt Larsson. Trots att antalet mc ökat på länets vägar.

Även i landet minskar antalet döda och svårt skadade. Under årets första elva månader har 264 människor omkommit. Det är en minskning med nära 18 procent jämfört med samma period i fjol. Visserligen har personbilstrafiken minskat, men lastbilarna visar motsatt trend.

– När julafton är på en fredag som i år blir resorna till och från julfirandet koncentrerade till några få dagar. Och med fler bilar i trafik ökar olycksrisken, varnar Trafikverkets presschef Thomas Andersson.

Något råd till bilisterna?

– Anpassa hastigheten efter väglaget, svarar Bernt Larsson. Då kan det bli en ljus jul i dubbel bemärkelse.

Mer läsning

Annons