Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre estetiska ämnen i nya gymnasieskolan

Den som börjar gymnasiet nästa höst har två huvudvägar att välja mellan. Det är dels program som är högskoleförberedande, dels yrkesprogram.

Annons

Just nu är det många ungdomar som går och grubblar på vilket gymnasium de ska välja nästa år. De kommer dessutom till en delvis ny gymnasieskola.

I den nya organisationen för årskurs ett nästa år finns det tolv yrkesprogram och sex högskoleförberedandeprogram.

– På yrkesprogrammen lägger man mer tid på yrkes- och karaktärskurser jämfört med vad man gör i dag och du får ingen grundläggande högskolebehörighet, säger Bosse Börjesson, planerare på förvaltningskontor gymnasie och arbetsliv.

Det finns ett estetiskt program, men det blir mindre utrymme för estetiska ämnen i den nya gymnasieskolan?

– Ja, man tar bort estetiska ämnen från det som i dag är de gemensamma kärnämnena. Men du ska ha rätt att läsa en estetisk kurs på det individuella valet på alla program.

Sju program har ett begränsat antal platser. Varför det?– Det handlar dels om storleken på programmen och det är en resursfråga, dels handlar det väldigt mycket om att du på yrkesprogrammen ska ut på en 15 veckor lång praktik och det finns branscher som inte förmår att ställa upp med tillräckligt många sådana platser.

Örebro kommun erbjuder samtliga program. På yrkesprogrammen saknas nio inriktningar. Hur gör den som vill gå en av de saknade inriktningarna?

– Man har rätt att söka program i andra kommuner. Vi har samverkansavtal med angränsande kommuner, och om de har den inriktningen kan en elev konkurrera på samma villkor som elever i den kommunen.

– Om det är en kommun som vi inte har ett sådant avtal med kommer du i andra hand, vilket innebär att först om kommunen inte fyller sina platser kan en elev från Örebro erbjudas plats.

Det skiljer när det handlar om riksintag. Då är också kommunen skyldig att betala om en elev kommer in på en annan ort.

Om en elev däremot söker ett program i en annan kommun som redan finns i Örebro blir det inga pengar.

– Erbjuder vi utbildningen själva ställer vi inte upp på att betala eftersom det erbjuds på hemmaplan, säger Bosse Börjesson.

:Hur påverkas de som redan går i gymnasiet?

– De fortsätter i det gamla systemet. Det blir ungefär i två år som man på något sätt i varje skola har undervisning i ämnen som ligger både i det gamla och det nya. Men de läser inte ihop på något sätt, säger Bosse Börjesson.

Mer läsning

Annons