Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre män än väntat tände ljus

En rejäl slant till Kvinnohuset hoppas Tegelbrukets Beston Kalefa på efter söndagens ljusmanifestation på Järntorget.

Annons

Tegelbruket valde att rikta sig till just män, och att utmana männen att visa sin solidaritet på kvinnodagen. Detta eftersom de ser frånvaron av män i arbetet för en mer jämställd värld som så påtaglig.

Med facit i hand konstaterar Beston Kalega att det i alla fall var fler män än kvinnor som kom till Järntorget och köpte ljus, men att det inte alls kom så många som han hoppats på. Utmaningen riktade sig till både män som privatpersoner, men också företag och organisationer.

- Hade det kommit många män hade vi blivit jätteglada. Men att det inte kommer så många män visar ju också på någonting, säger Beston Kalefa, som jobbar med mänskliga rättigheter på Tegelbruket.

Det verkar som att många män blir provocerade av att bli utmanade att ta ställning så här mot mäns våld mot kvinnor. De säger: "Men jag slår ju ingen". Vad säger du om det?

- Jo, jag kan också höra det ibland.  Jag brukar säga att det är inte mitt fel att människor svälter i världen, men jag kan fortfarande välja att  försöka göra något åt det. Det gäller samma sak när kvinnor misshandlas, svarar Beston Kalefa.

Ljusmanifestation ägde mellan klockan 17 och 18 på Järntorget. Genom att köpa ett ljus för valfri summa kunde män rent bokstavligt lysa med sin närvaro på internationella kvinnodagen. Pengarna för ljusen går oavkortat  till Kvinnohuset i Örebro. Hur mycket pengar det blev har de inte räknat ihop än.

Mer läsning

Annons