Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre nybyggen trots att Örebro växer

Örebro kommuns befolkning beräknas öka kraftigt kommande år. Samtidigt minskar byggandet av nya bostäder.
– Håller det i sig är det ett jätteallvarligt problem, säger Björn Sundin (S), ordförande för Programnämnd Samhällsbyggnad.

Annons

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) bodde 137 121 personer i kommunen vid senaste årsskiftet. Örebro kommun har gjort en befolkningsprognos till och med 2020 och den visar att staden fortsätter växa. Om åtta år tros befolkningen ligga runt 151 000 personer. Den stora ökningen beror framför allt på att fler personer flyttar till Örebro än från. Dessutom föds fler örebroare än det dör.

Men samtidigt som

örebroarna bara blir fler minskar bostadsbyggandet. Under förra året minskade antalet påbörjade lägenhetsbyggen med hela 71 % jämfört med 2010, skriver Hem Hyra på sin webbsajt.

– Alla förväntade sig en snabb tillväxt under våren. I juli bröts den kraftigt. Vi fick ett snabbt omslag i hushållens förväntningar, nedgång i bostadspriserna och en osäkerhet om utvecklingen som gjorde att produktionen av bostäder avstannade, säger Hans-Åke Palmgren, bostadsanalytiker på Boverket, till Hem Hyra.

Kommunalrådet Björn Sundin håller med om att det finns problem på Örebros bostadsmarknad.

– Jag har inte sett just de här siffrorna och det finns ofta olika sätt att se på statistiken. Klart är att med den här tillväxttakten behöver vi 500-600 nya bostäder. Får vi inte det har vi ett problem. Och just nu är bostadsmarknaden väldigt stillastående, håller det i sig är det ett jätteallvarligt problem, menar Sundin.

Hur arbetar ni på kommunen för att motverka problemet?

– Vi arbetar inte minst med de kommunala bostadsbolagen. Men det finns en gräns för hur mycket vi kan påverka. Det är i väldigt liten grad kommunen som bygger, men vi gör vad vi kan för att underlätta för de privata bolagen.

Mer läsning

Annons