Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem studenter stängs av för fusk

Fem studenter på Örebro universitet avslöjades för fusk. Nu stängs de av.

Annons

En 24-årig årig student hjälpte en 22-årig medstudent genom att skicka sina svar på en hemtentamen. 22-åringen hade enligt förhör bett om att få ta del av 24-åringens svar på en fråga han inte förstod uppgiften på. Vid rättning upptäckte examinatorn slående likheter mellan de bådas inlämningar. Universitetets disciplinnämnd bedömer att det finns så betydande likheter mellan studenternas svar att det är uppenbart att de samarbetat, trots att tentamen var individuell. 24-åringen stängs av från 11 februari till 3 mars, medan 22-åringen är avstängd från 11 febaruari till 17 mars.

I en annan kurs lämnade två studenter, båda 20 år gamla, in en varsin hemtentamen. Via antiplagiatprogrammet Urkund upptäcktes att båda inlämningarna visade likheter med en annan students inlämning från en tentamen från 2012. Båda förnekar att de försökt fuska och ingen av dem uppger att de vet vem personen är som författat den tidigare tentamen. Men disciplinnämnden bedömer att det är uppenbart att båda tagit del av den tidigare inlämnade tentamen. De stängs av i fyra veckor från 11 februari till 10 mars.

Slutligen avstängs en 22-åring från 11 februari till 17 mars. En inlämning av en hemtentamen visade att studentens inlämning visade textöverensstämmelser med en medstudents inlämning på 82 procent. 22-åringen uppger att han tagit del av medstudentens inlämning, men att han gjorde det i syfte för att få hjälp med språket. Disciplinnämnden bedömer att det är uppenbart att studenterna samarbetat och stänger alltså av 22-åringen.

Mer läsning

Annons