Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Femtio år med håret i centrum

Genom åren har tusentals personer fått fin frilla hos Bothéns på Rudbecksgatan i Örebro. Nu firar salongen 50 års-jubileum.

Annons
George Bothén har tagit plats i frisörstolen, omgiven av Susan Erdis, Jenny Samuelsson, Anna Karlsson och Liselotte Bothén. Saknas på bilden gör Elin Ellis och Therese Granander.

– Vad minnen man har, konstaterar frisörmästare George Bothén som etablerade salongen 1961.

Sedan 1995 är det Georges dotter Liselotte Bothén som driver salongen som har fem anställda.

– Kundkontakterna är det bästa, och att man har ett kreativt yrke. Vi hjälper också människor i och med att vi även har peruker och toupéer, säger hon.

George har uppnått 82 års ålder, är pigg och alert och dyker då och då upp i salongen för att klippa gamla kunder.

– Du vet, de har ju lagt till med sådana vanor, säger George och skrattar.

Men inte honom emot.

– Jag kommer så gärna.

George berättar så det ryker. Han började i branschen 1944 som lärling på en salong i Göteborg.

– Jag var tvålpojke. Klockan halv nio på morgonen började herrarna komma för att få sig en rakning. Jag tvålade in dem och sedan kom Mäster själv för att raka.

Mäster, det var frisörmästaren, det. Men George hade ett viktigt jobb han med.

– Som tvålpojke tvålade man in kunderna. Det skulle ta fem minuter, man gnuggade in en tvållösning i varmt vatten så skäggstubben blev mjuk. Visst är det lite annorlunda mot nu?

Först var det rakkniv som gällde. Men den skulle striglas, göras vass, och hanteras på rätt sätt. Därför skedde många rakningar på salongerna. Sedan kom elhyvel och elapparat. Då klarade herrarna av rakningen i hemmen. Sedan kom engångshyveln.

– Efter det rakade sig inte herrarna alls, säger George med en lätt rysning.

Hur många växlingar i hårmodet Salong Bothén betat av de senaste femtio åren, vet nog ingen.

– Så fort man lärt sig något nytt kom det något annat, säger Georg.

Med Beatles på sextiotalet kom det långhåriga modet. Georg fick kalla fötter, för tänk om herrarna skulle sluta klippa sig helt?

Han kom på en idé.

– Om långt hår var så populärt borde man väl kunna erbjuda förlängning av hår. Vi var ju tvungna att tänka på lönsamheten.

Det blev peruker och toupéer, ett lyckosamt drag skulle det visa sig för i dag levererar Bothéns till tretton landsting runt om i landet och man har många revysällskap och teatrar som kunder.

@NA Fråga:Så det var Beatles som gjorde att ni började med peruker?

– Till viss del, man kan väl säga att det ena gav det andra. I och med att vi började så blev vi kontaktade av många landsting och sedan var bollen i rullning.

Många kändisar har låtit kalufserna falla hos Salong Bothén när de uppträtt i Örebro. På sextiotalet sångaren Paul Anka (hans ex Anna Anka har dock ännu inte dykt upp i salongen), sångerskan och primadonnan Zarah Leander, och senare Lill-Babs, Martin Stenmarck, Inga Gill, Pierre Lindstedt, Anna Sundqvist, Glenn Hysén, Gunilla Åkesson, Björn Ranelid, med flera.

– Zarah Leander skulle ha room service, så jag och en kollega fick packa väskan och gå till hotell Bergsmannen. Jag var dallrig på benen, men hon var väldigt trevlig och behaglig, säger Georges dotter, Liselotte Bothén, som varit i företaget sedan 1972.

Det var inte självklart att Liselotte skulle utbilda sig till frisör, trots att pappa var frisörmästare.

– Jag var mer inne på att jobba i vården. Men i och med att vi även har peruker, så tangerar ju mitt yrke ett jobb i vården. Det finns cancersjuka som säger ”sjukdomen är en sak, men det här med att jag förlorade håret i behandlingen, det var ännu värre”, säger Liselotte och tillägger sedan:

– Håret är väldigt, väldigt viktigt.

Dags för tävling. Frisörmästare George Bothén deltog i flera tävlingar när det begav sig. BILD: PRIVAT
Välkänd vy. Bilden som togs 1963 på frisörerna Eva Kihlström och Kerstin Hallberg visar i bakgrunden Rudbecksgatan, där Salong Bothén funnits sedan början av sextiotalet. Notera vänstertrafiken och gamla brandstationen rakt över gatan. BILD: PRIVAT

Mer läsning

Annons