Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Femtio jobb i fara på Tolkcentralen

Turerna kring den nationella bildtelefonin har varit många. Den har nu legat ute för upphandling. Innan midsommar meddelade Post- och telestyrelsen att ett finskt företag tilldelats uppdraget.

Annons

Sedan i mitten av förra veckan står det klart att den nationella bildtelefonitjänst, som i dag drivs av Region Örebro län, från och med halvårsskiftet nästa år kan komma att skötas av ett privat företag. Det är det finska företaget Evantia Oy som Post- och telestyrelsen gett tilldelningsbeslutet.

Men inget är ännu bestämt. Nu ska beslutet hänga i tio dagar innan det vunnit laga kraft, och mycket kan hända på den tiden. Det menar Tolkcentralens verksamhetschef Magnus Sjögren.

– I vår värld leder många sådana här beslut till en rättsprocess, så nu får vi avvakta några dagar och analysera det som sker.

Det är Tolkcentralen, som är en del av Region Örebro län, som i dag sköter den nationella bildtelefonitjänsten. Men då inga kommuner och landsting fått vara med i upphandlingen, riskerar man nu att bli av med uppdraget.

– Om beslutet går igenom tvingas vi lägga ner och ungefär 50 personer blir av med sina jobb, säger Magnus Sjögren.

Han påpekar att det i förvaltningslagen står att myndigheter ska hjälpa myndigheter att tillhandahålla tjänster. Förvaltningsrätten slog dock fast i en dom 2013 att en myndighet inte ska bedriva en rikstäckande tjänst, och det är därför kommuner och landsting inte fått delta i upphandlingen.

– Men det är inte ett definitivt beslut, så nu får vi avvakta. Vad som än händer kommer det att bli ett dramatiskt år för oss.

Och frågan debatteras fortfarande. Så sent som på måndagskvällen tog riksdagspolitikern och örebroaren Lars-Axel Nordell (KD) upp frågan under riksdagens interpellationsdebatter. Han ställde frågan om tjänstens säkerställande till statsrådet Mehmet Kaplan (MP).

– Det viktigaste för mig är att säkerställa en fungerade tjänst för användarna, och en sådan finns redan, säger Lars-Axel Nordell.

Han konstaterar också att prognosen för antalet samtal och tolkningar på plats i år uppgår till totalt 330 000 stycken.

– Det är nästan 1000 tolkningar om dagen, och det är en våldsamt hög siffra.

Statsrådet höll under debatten med Nordell om att inga människor ska komma i kläm och att den tjänst som nu är upphandlad uppfyller de krav på kvalitet som ställs.

– Upphandlingen som nu är gjord ska göra just det, och jag har fullt förtroende för PTS, säger Mehmet Kaplan.

– Vi vet vad vi har nu, men inte vad vi får, konstaterade dock Lars-Axel Nordell strax innan debatten startade.

Mer läsning

Annons