Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick akutopereras utomlands

Läkaren menade att Helin Akgül var stressad och skulle vila under sommarlovet. I stället blev Helin akut opererad utomlands. I magen hade hon en tio centimeter stor cysta.

Annons
Familjens stöd. Hela familjen Akgul påverkades när Helin hade ont. Här sitter hon tillsammans med sin mamma Aynur och pappa Alex.

Hela gymnasiet kämpade Helin, 18 år, mot magsmärtorna. Sista provet skrev hon sittande framåtböjd på grund av smärtorna. Själva skrivningen var hon tvungen att ha i knäet. Hon är besviken på sjukvården.

– Det är så typiskt. Jag är tjej och gick natur. Det kändes som de hade bestämt sig på förhand att mitt onda berodde på stress, säger Helin.

Det började redan i ettan på gymnasiet. Magen smärtade och Helin och hennes föräldrar försökte få hjälp.

– Vi blev bollade hit och dit. Bland annat var vi i Karlskoga för undersökning, säger Helin.

På USÖ:s barn- och ungdomsklinik sa läkaren att det handlade om stressmage och att Helin skulle passa på att vila under sommarlovet.

Familjen åkte på semester till Turkiet. Där fick Helin så ont att familjen fick söka akut på sjukhuset.

– Det tog 30 minuter för de turkiska läkarna att se vad det var för fel. Jag hade en 10 centimeter stor cysta på ena äggstocken. Den var så stor att den hade vuxit runt äggstocken, berättar Helin.

Helin ville bara hem till Örebro, men den turkiska läkaren sa att en operation var tvungen, annars kunde cystan spricka inuti magen på flygplanet hem. I så fall hade det kunnat gå riktigt illa för Helin.

– Jag hade inget val, det blev operation i Turkiet. Visserligen har jag turkiskt påbrå och kan språket, men jag är uppvuxen i Örebro och det är här jag känner mig trygg. I grunden är jag en främling i Turkiet och jag ville verkligen inte att det skulle bli så här, att jag hamnade på sjukhuset där.

Operationen gick bra och Helin har fått information om att den inte ska behöva påverka hennes möjlighet att bli mamma i framtiden.

– De lyckades skrapa bort cystan utan att skada äggstocken, berättar hon.

När Helin kom hem till Örebro igen låg ett brev från barn- och ungdomskliniken. Där meddelade läkaren att Helin hade stressmage och att hon skulle vila och motionera under sommarlovet.

Det var aldrig någon som undersökte henne gynekologiskt. Bara tarmarna blev undersökta.

– Jag tycker det är konstigt. Alla vet ju att kvinnor har mer i magen än bara tarmar, säger Helin.

Trots att hon var tvungen att kämpa mot smärtan under gymnasiet gav hon aldrig upp. Hon lyckades nå sina mål och om några veckor lämnar hon Örebro för att läsa på Kungliga Tekniska Högskolan och Stockholms universitetet. Hon har kommit in och ska läsa en kombinerad utbildning till civilingenjör och lärare.

De flesta cystor är ofarliga

En cysta är en vätskefylld blåsa som kan finnas på olika ställen i kroppen.

Cystor på äggstockarna är vanligt, framför allt under de år mensen pågår. De allra flesta cystor är ofarliga. Många försvinner av sig själva, men en del kräver behandling.

De vanligaste cystorna ger inte några symptom. Några ovanliga typer av cystor kan ge svår mensvärk eller smärtor.

Ibland går det att känna en knöl i magen.

De vanligaste cystorna brukar försvinna av sig själv. Om cystorna kommer ofta kan p-piller hjälpa. Om cystan är stor eller om den ger besvär kan den punkteras eller opereras bort.

Mer läsning

Annons