Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fikapatrullen: Ett litet Peru i Örebro

Toner, smaker, vyer och dofter från en fjärran kontinent möter mig när jag kommer till Tiempo de kafé på Näbbtorgsgatan i Örebro.

Annons
Centralt. Tiempo de café ligger mittemot Stadsbiblioteket. Foto: Anders Erkman

När du kommer till ett kafé vet du väl på ett ungefär vad som erbjuds i disken, nästan samma varor som alltid funnits där. Men Tiempo de kafé utgör ett undantag i Örebro.

Fiket och personalen bildar ett litet Peru i staden. Det första jag hör är andinska instrument, panflöjt, eller kan det vara queno? (Musiken stör lyckligtvis inte samtal). Det första jag ser är bakverket ”torta tres leches”, ”tremjölkstårta”. I disken finns flera andra peruanska bakverk, till exempel kakorna alfajores samt rawfoodvaror.

Som så ofta numera är ett fik inte ”bara” ett fik av traditionell sort utan också en matservering. Även när det gäller mat satsar Tiempo de café peruanskt.

Översätter man Tiempo de café från spanska till svenska betyder det ”kaffetid”, kanske lämpligare att säga ”fikatid”.

Trots namnet väljer jag annan peruansk dryck, ”Inca Kola”, en läsk för dem som gillar sött.

Service? Vänlig. När jag ber om receptet till torta tres leches blir jag lovad att få detta.

Miljö? Luftigt och ljust. Fönster åt både Olof Palmes torg och Näbbtorgsgatan.

Inredning? Rejäla stolar och fåtöljer. Många och starka färger. Målningar av kvinnor arbetande i den peruanska vardagen. Målningarna är skapade av Rocio Walentynovicz som jobbar i kassan och serverar och hennes mamma Mercedes.

Tiempo de café har bara funnits i en månad på Näbbtorgsgatan, Fikafabrikens före detta lokaler. Ägarna till fiket, som drivs som ett familjeföretag, har planer på att låta även andra personer ställa ut sina konstnärliga alster på fiket. Det finns även planer på att ha sydamerikanska temakvällar.

smakrikt. Tres leches är en peruansk specialitet.
från Anderna. Figurerna förstärker känslan av Peru.
INGET KAFFE. Till tres leches dricks söt peruansk läsk, Inca cola. Smaken påminner om både Champis och Trocadero.

Mer läsning

Annons