Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Film viktigt bevis i åtalefter mord på student

Den 24-årige kinesiske utbytesstudent som nu åtalas för att ha mördat jämnåriga Hao Chen, i Brickebacken i Örebro, säger i förhören att han ångrar sig djupt.

Annons
Minnesstund. På hotellrummet har familjen har de anhörig satt fram porträtt på Hao Chen för att hedra hennes minne.

Hao Chen var också utbytesstudent vid Örebro Universitet.

Under polisutredningen har mannen sagt att om han inte gripits så snabbt hade han tagit livet av sig.

Kammaråklagare Karin Lindell begär utvisning ur Sverige efter avtjänat straff.

Sinnesundersökning

24-åringen finns inte längre på häktet i Örebro. Han överfördes först för vård på Sankt Sigfrids sjukhus i Växjö, därefter har en paragraf-7-undersökning, så kallad liten sinnesundersökning gjorts.

– Nu är min klient på den stora rättspsykiatriska undersökningen i Huddinge. Hela det här är mycket tragiskt säger advokat Åke Söderström, mannens offentlige försvarare.

Under polisutredningen har 24-åringen själv sagt att han vill att en undersökning görs av hans psykiska hälsa.

Mannen åtalas för mord genom att 31 mars ha utsatt kvinnan för 25 knivhugg och knivstick som bland annat träffade bröstkorgen, buken, ryggen, ansiktet, armar och ben.

Attacken innebar omfattande sårskador med underliggande mjukdelsblödningar. Enligt stämningsansökan avled kvinnan av inre förblödning. Det var några få timmar senare, hon vårdades då på Universitetssjukhuset i Örebro.

Vid rättegången hålls vittnesförhör med flera personer som fanns i närheten då kvinnan attackerades. Det blir också förhör med poliser som kom till platsen.

Bland bevisen finns även en 2 minuter lång filminspelning ett vittne gjorde.

Dagen då mordet inträffade promenerade kvinnan med en studiekamrat. Kamraten har berättat att de märkte att mannen följde efter på avstånd men kom allt närmare. Hon säger att han plötsligt angrep och att alla försök att hejda honom var förgäves.

Den åtalade berättar i förhören att han en tid hade funderat på att ta livet av kvinnan och sedan sig själv. Han var intresserad av henne men kände inget gensvar, det upplevde han som jobbigt och deprimerande. Mannen säger att han ibland tänkte att han naturligtvis inte kan döda henne, men samtidigt funderade på hur dåligt han själv mådde av situationen. Enligt hans berättelse kom och gick tankarna under en längre tid.

Dagen det hände tog han med en kökskniv och gick ut. När han fick se kvinnan anföll han henne bakifrån. Han beskriver att det var kaos i hans huvud.

Ångrade sig djupt

Vid första polisförhöret mådde mannen mycket dåligt och berättade att han djupt ångrar vad han gjort och undrade om det finns dödsstraff i Sverige.

Vid slutförhöret ville han inte se allt material. Han erkände och hänvisade till att hans advokat får ta hand om allt.

Rättegången hålls i Örebro tingsrätt den 30 maj.

Mer läsning

Annons