Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskdöd i Hjälmaren

ÄSSUNDET. Det var när Habib Brini skulle lägga ut nät på Mellanfjärden i söndagsförmiddag som han upptäckte det.
Längs med hela strandkanten låg det döda fiskar och flöt.
– Något måste ha hänt, säger han och är allvarligt oroad för att vattnet på något sätt ska vara förorenat.

Annons
Habib Brini upptäckte att det låg döda fiskar och flöt längs med hela strandkanten när han på söndagen skulle ut och lägga nät vid sommarstugan vid Hjälmaren.

Habib Brini hur en sommarstuga med fiskevatten vid Ekbacken strax öster som Ässundet. I söndags la han ut nät. Det skulle bli en fin dag och han såg fram emot en dag på sjön.

– Jag kom hit från Tunisien på 70-talet. Det var kärleken som gjorde att jag slog mig ner här, berättar han när vi går ner mot strandkanten.

– Hela min släkt är fiskare. Själv har jag en billackeringsfirma men fiskar på fritiden.

Inte första gångenHabib har stött på fiskdöd tidigare. Men då har det varit varmt och sommar. Att fisken dött av syrebrist har varit ganska naturligt i den grunda och dyiga Hjälmaren. Men den här gången tycker han det är annorlunda. Nu är det kallt i vattnet.

– Så här har det aldrig sett ut tidigare. Det ligger massor av fiskar, både stora och små, och flyter längs med kanten. Och det här är bara ett ställe. Troligtvis ligger det död fisk efter hela strandkanten.

Habib pekar med en pinne i vattnet där det guppar en rad döda fiskar, flera gäddor och en del nors.

Han slår ut med händerna:

– Jag blir vansinnig när jag ser sånt här.

Vill inte spekuleraMartin Engström är länsfiskekonsulent på länsstyrelsen. Han blir också fundersam när han får höra tals om fiskdöden på söndagskvällen.

– Jag vill inte spekulera i vad som kan ha hänt men i morgon får vi ta itu med det och undersöka vad som hänt.

Men är det här något ovanligt?– Vi har fiskdöd i Hjälmaren regelbundet, dock inte på det här viset. Om det har varit en varm period med kraftig algblomning kan fiskar dö av syrgasbrist. Det händer var och vartannat år, men det här är något helt annat.

Kan det bero på utsläpp?– Jag vill som sagt inte spekulera, spekulationer sätter bara fart på rykten. Vi får undersöka det under morgondagen.

Vad kommer ni att göra?– Vi får åka ut och bilda oss en uppfattning om fiskdöden. Vid tidigare, liknande tillfällen, har vi samlat in fisk som skickats till veterinärmedicinska anstalten i Uppsala och så har vi tagit vattenprover som skickats för analys.

Så här såg det i ut i en vik av Hjälmaren i Glanshammar den 30 oktober.

Mer läsning

Annons