Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Flack gör mig irriterad"

Både melodifestivalen och Hjalmar bidrar till att förbättra Örebros marknadsvärde, skriver örebroaren Peter Springare i ett svar till Peter Flack.

Annons
Peter Flack borde använda sin energi på en ny uppsättning av ”Hjalmar” i stället för att skälla på Örebro kommun, anser Peter Springare. Arkivbild: Håkan Risberg

Jodå Peter Flack, bussarna kommer fortsätta att rulla in i Örebro. Så länge vi har en kommun som är aktiv och inte drar sig för att profilera sig. Så länge vi har en kommun som inte ryggar för att arrangera olika spektakulära evenemang. Så länge vi har en kommun som verkar för att underlätta för teatrar, revyer etcetera att etablera sig.

Att läsa hur Peter Flack schavotterar över och förlöjligar Örebros ansträngningar att göra melodifestivalen till ett så lyckat och minnesvärt evenemang som möjligt, gör mig minst sagt irriterad.

Jag vill direkt säga att personligen är jag inte ett dugg intresserad av melodifestivalen eller debatten över festivalens vara eller inte vara. Dock kan jag, som en förhoppningsvis normalbegåvad medborgare, inse värdet för en kommun att få arrangera detta med svenska mått mätt, gigantiska evenemang. Ett evenemang som så oslagbart många människor förhåller sig till och diskuterar. För att inte tala om den mediala bevakningen.

Som Peter Flack i sitt debattinlägg så riktigt konstaterar, är ett marknadsvärde på en företeelse, en person eller en produkt väldigt svårt att i konkreta termer fastställa. För Örebros del är jag övertygad om att företeelser som exempelvis Wadköping, Svampen, Kilsbergen, Hjälmaren, Open Art, O helga natt, teater, fotboll och inte minst ”vår egen” Hjalmar även i fortsättningen kommer att generera många turistbesök. Detta ”trots” arrangemanget av melodifestivalen.

Att arrangera evenemang av den storlek som melodifestivalen utgör, genererar naturligtvis helt andra värden som är av stor betydelse för den arrangerande staden.

Jag förstår heller inte poängen med jämförelsen av O helga natt. Det är väl ingen som ifrågasatt det marknadsmässiga värdet av detta tv-sända evenemang. Det ena behöver ju inte utesluta det andra. Dessutom är det två helt skilda dimensioner vi pratar om.

Och med vilken rätt tar sig Peter Flack friheten att agera som självutnämnd recensent av de i Örebro genomförda arrangemangen. Detta framför allt med tanke på att Peter Flack då talar i egen sak. I stället tycker jag mig skymta andra motiv till Peter Flacks sågning av festivalarrangemanget. Att avundsjukan och missunnsamheten är väl utbredd torde inte vara någon nyhet. Det blir nästan löjligt när Peter Flack schavotterar över att Örebro kommun fjäskar och sätter sig i knät på SVT.

Det jag tycker är komiskt i sammanhanget är att Peter Flack tycks glömma att han själv haft kommunen sittandes i sitt eget knä flera gånger i samband med etableringen av Nya Parkteatern i Brunnsparken. Jag tänker då främst på ombyggnationer av Parkteatern och nybygge av restaurangkök med mera. Då var det tydligen inga problem att se kommunen sitta i knät.

Det kanske är lätt att bli svartsjuk när ens guldkalv sätter sig i någon annans knä, vad vet jag.

Jag kan också konstatera att publiktillströmningen kraftigt minskat till Nya Parkteaterns föreställningar efter jul. På nätet kan man läsa om inställda föreställningar varje vecka. Jag förstår att detta kan kännas frustrerande, men att med denna ”Prinsessan på ärtenmentalitet” ge sig på kommunen, är i detta samanhang som att bita sig själv i svansen.

I stället tycker jag att Peter Flack ska slösa sin energi på att skapa en ny uppsättning av ”Hjalmar” så att vi kan ha något nytt och spännande att se fram emot nästa säsong.

Och om jag nu ska recensera, så var det länge sedan jag skrattade så mycket och blev så underhållen på en revy, som jag blev för ett par veckor sedan då jag besökte Nya Parkteatern.

Där är du oslagbar, Peter Flack.

Mer läsning

Annons