Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fladdermusen orsakar fortsatta problem

Fladdermusproblemen fortsätter. Utbyggnaden av Karro får vänta och några träd kan man inte ta bort förrän allt har utretts noggrant.

Annons

I veckan berättade NA att en fladdermus ställer till med problem på Karro. Gymnasieskolan ska renoveras och byggas ut och det är själva utbyggnaden och en ny matsal som nu hotas av den fridlysta gråskimliga fladdermusen.

Det är länsstyrelsen som har bestämt att Örebro kommun måste utreda om det finns fladdermöss i skolan eller i träden längs med Skolgatan. Men trots att man vetat om det här en tid och skjutit upp bygget en månad, har någon inventering inte satt i gång.

– Nej, det har inte hänt så jättemycket än, säger Malin Björk på kommunens naturvårdsenhet. Vi har bollat det här med länsstyrelsen men vi skulle också behöva träffas för att se hur man bäst går till väga.

Just nu har hela byggprocessen stoppats upp. Först måste detaljplanen antas för att man ska kunna söka bygglov och sedan sätta i gång med arbetet. Om detaljplanen tas i september återstår att se. Hur det än blir påpekar man från flera håll att det kan dra ut på tiden. Hur inventeringen ska göras är än så länge osäkert.

Hittar man en fladdermus vet man inte heller vad man ska göra med den. Att flytta den till en slags fladdermusholk är inte möjligt. Det menar i alla fall Michael Andersson, biolog på länsstyrelsen.

– För att gå i dvala måste fladdermusen ha en sval och frostfri plats, som under tak eller i ett träd. Holkarna är inte isolerade så de funkar inte, det är inget alternativ.

Michael Andersson

berättar också att gråskimlig fladdermus har ett annat beteende än många andra fladdermöss.

– Den kommer in till stan framåt höstkanten. På kontinenten hittar man den i bergstrakter men här är den mer knuten till tätorter. Man hittar dom ofta i äldre bebyggelse, den verkat föredra just kombinationen av äldre stenhus och träd.

– På hösten spelar hannarna när de flyger omkring och försöker locka till sig honorna. Sedan parar de sig i september-oktober. Är det en mild vinter kan man höra dom spela fram till februari. Sedan övervintrar de inne i stan.

Men det är inte bara fladdermusen som trasslar till det kring Karro. Man måste också undersöka om lindarna längs med Skolgatan är biotopskyddade. Vare sig det bor en fladdermus där eller inte så kan de behöva sparas ändå, trots att de står i vägen för en utbyggnad.

– Ja, det måste också utredas, det kan bo insekter och andra organismer där som behöver bevaras, säger Philip Cedergren, planarkitekt på Stadsbyggnadskontoret.

Mer läsning

Annons