Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler fall av diskriminering anmäls

Varje år diskrimineras tusentals människor ute i samhället, på arbetsplatsen eller i skolan. En av instanserna som hjälper drabbade är Rättighetscenter i Örebro.

Annons

– Vi får in fler fall hela tiden. På två år har vi fördubblat antalet ärenden, säger Lars Tornberg på Rättighetscenter.

För den som drabbats av diskriminering kan man vända sig direkt till diskrimineringsombudsmannen, facket eller till någon av de 17 antidiskrimineringsbyråer som finns i Sverige. Rättscenter är en av dem.

– I år tog vi emot 90 fall som vi ger gratis rådgivning, vägledning och hjälp, säger Lars Tornberg.

Många gravida anmäler

En typ av anmälningar som ökar kraftigt är fall där kvinnor förlorar jobbet på grund av att de är gravida.

– Det har kommit in många sådana anmälningar i hela Sverige. Vi tror att det beror på att sådana fall uppmärksammats mycket på senaste tiden, säger Lars Tornberg.

I de flesta fall försöker Rättscenter lösa fallen parterna emellan, för att de ska slippa gå till domstol. Det kan handla om ersättning för resor, för att få jobbet tillbaka eller bara en ursäkt. Cirka 20–25 procent av fallen slutar med förlikning.

– Då sitter vi ned tillsammans med arbetsgivaren och kommer överens om en summa för att ersätta vår klient som blivit drabbad, säger Lars Tornberg.

Namn kan skyddas

Vad summan landar på beror på klientens önskemål, tidigare domar och företagets krav. Vid känsliga fall kan företagen vilja skydda sitt namn mot negativ publicitet, och kan då höja summan till klienten i utbyte mot att inget får läcka ut om företagets namn. Om så görs bryter klienten överenskommelsen och förlikningen kanske inte betalas ut.

– Min egen uppfattning är att man inte ska kunna köpa sig fri från diskriminering, men det är en komplicerad fråga, säger Lars Tornberg.

Avskräckande exempel

Utan möjligheten att företagen kan få skyddat namn skulle summorna inte bli så höga. Klienten skulle därmed inte få den ersättning som kränkningen är värd, enligt Lars Tornberg.

– Vi hoppas på att höga summor kan fungera som avskräckande exempel som får diskriminering att minska i samhället, säger han.

Mer läsning

Annons