Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler jobb och fler arbetslösa

Antalet lediga jobb ökade kraftigt i Örebro kommun under det första kvartalet i år. Samtidigt ökade arbetslösheten.
– Vi har ett matchningsproblem. Det finns människor som inte passar in på det som arbetsgivarna efterfrågar, säger Lars Ekevärn, näringslivschef på Örebro kommun.

Annons

Det första kvartalet i år anmäldes 3 476 lediga jobb i Örebro, vilket är en ökning med 41 procent jämfört med samma tid 2010. Trots att arbetslösheten har minskat ordentligt sedan 2010 har den ändå ökat något under årets tre första månader.

– Det är nog den viktigaste frågan för oss tillsammans med näringslivet att lösa. För det är inte okej att folk är utan jobb och att näringslivet inte får tag i det folk som de behöver för att fortsätta växa, säger Lars Ekevärn.

Bättre matchning

Kommunalrådet Björn Sundin (S) menar att de måste göra mer här.

– Vi måste få till en matchning på ett bättre sätt och där har vi bra verktyg. Cityakademin jobbar mycket med det här och de har egentligen bara väntat på klartecken att få köra i gång, säger han.

I Cityakademin samarbetar kommunen bland annat med Örebro universitet, folkbildningen, fackföreningar, näringsliv och Arbetsförmedlingen. En av huvuduppgifterna är att tillgodose behoven av utbildning och kompetensutveckling.

Mer läsning

Annons