Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler mjältbrandsfall i Örebro

Ännu ett fall av mjältbrand har upptäcks på en gård i Örebro län. Ett nötkreatur har dött efter att ha betat i samma område där de 19 korna som plötsligt dog betade.

Annons

– Smittan kan ha spridit sig via en kanal som går genom betesmarken. Mjältbrand smittar inte via luften men sporerna kan flyta med i vattnet, säger Helena Kättström, enhetschef på avdelningen för djurskydd och hälsa.

I tisdags tog Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ett prov på ett nötkreatur som dog söder om kanalen i närheten av Hammars säteri, gården som först drabbats av mjältbrand.

Nu är alltså ännu en gård drabbad av smittan, konstaterar SVA och Jordbruksverket. Det redan avspärrade området i Kvismarens naturreservat har utökats. På SVA:s hemsida uppmanas andra djurägare att inte låta sina kreatur vara i närheten av kanalen. Det är också viktigt att kontakta veterinär om idisslare plötsligt dör. Allmänheten uppmanas att kontakta SVA:s viltsektion om de ser döda, vilda djur i närheten.

Helena Kättström berättar att de djur som finns kvar på gården ska omhändertas och behandlas med penicillin. Inga människor är smittade men behandlas i förebyggande syfte.

– Vi ska öka kontrollen av smittan på det här området. Vi ser allvarligt på det här, även om det så klart finns smittor som vi skulle sett ännu allvarligare på. Smittor som till exempel Mul- och klövsjuka och svinpest är betydligt mer dramatiska, säger Helena Kättström.

Hur stor är risken för att det här händer igen?

– Risken finns i och med att djur som dog av mjältbrand förr i tiden begravdes runt om i landet. Då var man inte medveten om att smittan kunde överleva så pass länge i jorden.

Mer läsning

Annons