Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler områden föreslås få Natura 2000-status

För att utöka skyddet av naturvärden i länet föreslår länsstyrelsen att nya områden utnämns som Natura 2000-områden. Länsstyrelsen vill också utöka de Natura 2000-områden som redan finns.

Annons
Morskogasjön.Arkivfoto: Michael Landberg.

Orsaken till att fler marker ska miljöskyddas är de brister som kommit fram efter att Europakommissionen utvärderat Natura 2000, det nätverk som används för att skydda naturområden i de europeiska länderna.

– Man har identifierat att det i en del länder finns värdefulla naturtyper som inte finns representerade i Natura 2000-nätverket. I Sverige är det viktigt att få in mer marina kustområden, säger naturvårdsbiologen Tomas Gustafson, som arbetar vid länsstyrelsen i Örebro.

Det gäller dock inte Örebro län. Här är det främst vattendrag, skogar, myrar och fågelsjöar som behöver skyddas och bevaras.

Nästan 50 områden, på totalt 13 000 hektar, föreslås av länsstyrelsen bli del av Natura 2000-nätverket. En del av dem har redan den statusen.

– Där föreslår vi utvidgningar, att man lägger till arealer, säger Tomas Gustafson och fortsätter:.

– Ett viktigt motiv är att de områden som är utnämnda till Natura 2000 kan kvalificera sig till att få fondmedel. Det finns en särskild naturvärdesfond som länsstyrelser kan söka ur.

Mer läsning

Annons