Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler sökande tillstudier i Örebro 

Örebro universitet går som tåget – ännu ett år har antalet sökande till utbildningarna ökat. Men för att bli ännu bättre önskar sig lärosätets rektor Jens Schollin nu minst en civilingenjörsutbildning.

Annons

Det är tredje året i följd som andelen sökande till Örebro universitets utbildningar ökar. Till hösten 2011 är det drygt 30 000 personer som önskar studera i Örebro, vilket är en ökning med 3,5 procent jämfört med 2010.

Professionsutbildningar

- Framför allt är det våra professionsutbildningar som blivit starkare, däribland läkar-, jurist- och psykologprogrammet. Läkarutbildningen har ett upplägg som gör den unik, vilket naturligtvis ger ett stort söktryck, säger Jens Schollin.

På nationell nivå tror Schollin att de stora årskullarna som precis lämnat gymnasiet bidrar till intresset för högre studier.

- Men också en större förståelse bland de unga för att man behöver en bra utbildning för att få ett intressant jobb. Världen ser inte ut som den gjorde för 15-20 år sedan.

Flera av de naturvetenskapliga utbildningarna har under ett antal år haft svårt att attrahera sökanden. Så även i år.

Finns det risk för att några av programmen med naturvetenskaplig profil helt enkelt läggs ned?

- Nej, det kan jag inte se. Det är mycket viktigt för ett ungt universitet som Örebro att upprätthålla en tillräcklig bredd, säger Jens Schollin.

Örebro universitet går onekligen bra, men hur ska ni jobba för att bli ännu mer attraktiva?

- Vi behöver ha en högre flexibilitet vad gäller att skapa nya eftersökta utbildningar. Jag skulle gärna se att vi fick en eller två civilingenjörsutbildningar. Men det är hela tiden en kamp för pengar – men det är en kamp vi tar.

Ansökningar

Till hösten 2011 har drygt 30 000 personer sökt utbildningar vid Örebro universitet.

Av dessa har cirka 11 000 sökt i första hand, vilket är en ökning med 7,7 procent jämfört med 2010.

Följande program är mest attraktiva: läkarprogrammet, juristprogrammet, psykologprogrammet, socionomprogrammet samt sjuksköterskeprogrammet.

Mer läsning

Annons